ראה שנפל לחבירו נייר טישו בודדים

שלום כבוד הרב, שאלה שלא נעים לשאול ובכל זאת אתייחס לזה.. כיוון שבשמים מקפידים על גזלות וממון חבריי אני אשאל זאת: נסעתי עם חבר באוטו וכשיצאתי אני חושב שנפל תוך כדי ניייר טישו (יחידי או כמה בודדים) והרגשתי מבוכה להגיד לו במיוחד כי מסתמא הוא לא מקפיד. האם עשיתי כהוגן או שצריך לבקש סליחה או להחזיר משהו תודה. פשוט יש לי מצפון גם על דברים קטנים כאלה שמביך לשאול.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אין חיוב השבת אבידה על דבר שאינו שווה פרוטה. נייר טישו בודדים אינם שווים פרוטה.

מקורות:

שו"ע חו"מ סי' רנט סעיף ב וסי' רסב סעיף א. גם אם רואה שנופל מהחבר אין חיוב להחזיר ויכול לקחת לעצמו, עיין שם סעיף ב.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. אכן נראה לי שטעיתי בהבנת השאלה. השואל כנראה התכוון לשאול שהוא הפיל את הטישו ולא אם צריך להחזיר. גם במקרה זה הוא פטור משום שלהפיל אינו נזק אם ניתן להרים (עיין בשו"ע חו"מ סי' שפו שנחלקו המחבר והרמ"א לעניין אם עולה כסף להרים). ואפילו אם לא ניתן להרים, אין חיוב תשלומי נזק על פחות משווה פרוטה. ואפילו בדבר ששווה פרוטה שבבעלות שני שותפים יש סוברים שאין חיוב לשלם עיין קובץ קול התורה גליון סב עמוד רלח.