שימוש בדירה ללא רשות בעלי הדרה

האם מותר להשתמש בדירה של אדם מבוגר ללא רשותו כאשר המשתמשים לא מזיקים את הדירה ואפילו מהווים שמירה לדירה בכך שהדירה אינה ריקה ומונעת מגנבים לפרוץ אליה ?
האם יש הבדל בין מקרה בו הוא לא הביע התנגדות למקרה שהוא במפורש אמר שהוא לא מרשה?

תשובה:

שלום רב,

ודאי שאסור. צריך לבוא איתו בדברים או עם קרוביו, ולא חס וחלילה לפלוש לביתו ללא הסכמתו.

מקורות:

ראה ברמ"א סי' שסג סעי' ו' שהיום סתם בתים עביד למיגר, ולכן הדר בחצר חברו חייב לשלם לו שכרו. וראה גם בסעי' ו' שם הובא הדין של שחרוריתא דאשיתא שהם יש נזק אפילו פעוט חייב לשלם את השכר גם אם הבית לא עומד להשכרה כלל. וכל זה לאחר שכבר דר בביתו ללא הסכמתו. שבתנאים הללו חייבים לשלם שכר. אולם לפלוש לכתחילה לבית לא הסכמת הבעלים ודאי שאסור. ראה מה שכתב הגר"א בביאורו שם ס"ק טז בדין לכתחילה בזה נהנה וזה לא חסר.