קריאת פרושי תפילה באמצע תפילה

שלום רב,
שלי סידור עם ביאור בשני צורות:
1. ביאור קצר בין מילות התפילה שמעכב מאוד קצת את התפילה.
2. ביאור ארוך בתחתית העמוד שמעכב את תפילתי יותר [אך הבנתי אותה יותר טוב]
שאלתי היא:
1.האם מותר לקרוא את הביאורהקצר שלא מעכב בהרבה?
2. האם מותר לקרוא את הביאור הארוך?

תשובה:

שלום רב

ראשית אני מוכרח לומר לך שאני מקנא בך שאלו הם ההתלבטויות.. יהי רצון שיתקבלו כל תפילותיך לטובה ולברכה לפני אדון כל.

לעצם הענין, כל לבבות דורש ה', וכל אחת מהדרכים שתבחר לפי נטיית ליבך והרגשתך יעלו לרצון בעז"ה. הדרך המעולה ביותר היא ללמוד את ביאורי התפילה היטב בזמנך הפנוי ואז בשעת התפילה תוכל יותר להתפלל מהלב תוך ידיעת הפירוש ללא שתזדקק לעיון ולמידה דבר שמן הסתם מפריע לך קצת בהרגשת הלב שבתפילה.

בהצלחה רבה

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. שלום רב
    אהבתי התשובה.
    עבדכם גילה לפני שנים רבות סידור אמרי פי עם פירושים
    כמו גם סידור תפילה עם פירושי רש"י.
    אכן אכן עיינתי בזמן התפילה וזה הפריע לי מצד אחד כי ידעתי שזו לא הדרך אך מצד שני הרגשתי בכל פעם שלמדתי עוד פירוש המילות למחרת כשהגעתי לקטע הייתי ברמה פחות נמוכה או יותר עליונה בתפילה וכך הלאה .

    זה נתן לי עצמה בתפילה.
    אני צעיר ואולי חוצפן מה והייתי פונה לזקנים ומבוגרים ושואל אותם מה פירוש המילה או הקטע בתפילה והם לא ידעו להשיב למרות שהתפללו אלפי פעמים את התפילה.

    מתוך נסיוני תשובת הרב נכונה והלכתית ללא עוררין.

    רק שנשאלת השאלה לחוזר בתשובה מה עדיף שיקרא טקסט התפילה ללא הבנה וממילא גם לא יעיין בספר בבית כי להגיע לבית הכנסת לתפילה זה הגג שלו ביהדות.

    לעומת מצב בו יתפלל ויעיין פה ושם ועם הזמן ימלא כרסו ויתחזק ויחדל לעיין בתפילה.

    למעשה התפילה אינה קריאה כי אם קריאה עם הבנה ששניהם יחד נקראים " עיון " וזה מה שהבחור עושה .

    אז מה עדיף לחרוש בלי להבין או לעיין פה ושם ולהבין מה שמתפלל לפחות כמה קטעים .

  2. לדעתי מוטב לעיין מעט וכך גם כתבתי, רק אמרתי שהדרך המעולה יותר ללמוד קודם. באופן כללי, עדיף להבין מעט פחות ולא בדקדוק ממש אבל להתפלל מכל הלב, ולא לסיים את התפילה כמו סיום הרצאה בפילוסופיה יהודית, אבל שוב אצל כל אדם זה משפיע אחרת.

  3. שלום רב
    הרב כותב צטט
    עדיף להבין מעט פחות ולא בדקדוק ממש אבל להתפלל מכל הלב
    גמר צטט

    תפילה מכל הלב בלתי אפשרית עם מעט הבנה .

    איך מכל הלב אם האדם לא מבין טקסט התפילה .

    פראדוכס

  4. אם אדם לא מבין את התפילה אין כוונה אבל אם הוא מבין 95% מהמילים [בינינו כמה מילים קשות יש בתפילה מבחינה מספרית…] הוא בהחלט יכול להתרכז במשמעות הכללית של המשפט ולהתפלל מכל הלב. שוב הדרך המעולה ביותר להשקיע זמן בלימוד פירושי התפילה, זה חובה לכל אדם.