האם ניתן ליטול ידים ישירות מהברז / ברז המופעל על ידי חיישן נחשב כח גברא?

האם נטילת ידיים בברז המופעל על ידי חיישן נחשב ככח גברא אף על פי שאין עושים פעולה אלא מניחים את הידיים תחת הברז והמים זורמים מאליהם ? ומה דינו לעניין נטילת ידיים ..

בתודה..

תשובה:

שלום רב

מסתבר שאין כל הבדל בין חיישן לסתם ברז, כיון שכך היא צורת הפעלתו, ואין זה גרמא אלא מעשה ישיר ממש, כפי שכל לחיצה על כפתור המפעיל מכונה חשמלית אינה נחשבת גרמא לענין שבת וכו'. אולם לגבי נטילת ידים צריך לדעת, שמה שהתירו בברזא בכח ראשון הוא רק בברזים שהיו מצויים מימי קדם, שהיו מחוברים או לכלי ממש או שהיה בהם מים המחוברים בקשר ישיר למעיין שמועילה בו טבילה, בשונה מזמנינו שהמים נצברים בדרך בהרבה מקומות ואין לסמוך על כך וחובה ליטול מתוך כלי. ראה נימוקי או"ח סי' קנט, ומנחת יצחק ח"ד סי' כא.