מעמדו של ילד לאם פונדקאית

שאלה:

מהו מעמדו של ילד ברחם אם פונדקאית כאשר הביצית והזרע הם של הבעל ואשה?

תשובה:

שבוע טוב,

אין הכרעה בין הפוסקים בקשר לילד זה האם הוא נחשב לבנו של אמו הביולוגית – בעלת הביצית, או לפונדקאית. לכן ההשכלות שלו הם כספק האם הוא בנו של זו או של זו. אם הוא ילד של בעלת הביצית, אין כל ספק שהוא כשר לחלוטין. אולם אם הוא בנו של הפונדקאית, והיא אינה יהודיה, הוא זקוק לעבור גיור. לכן ילד כזה עושים לו גיור לחומרא.

בדרך כלל מעדיפים של מבחינה הלכתית פונדקאית גויה ולא יהודיה. כי ביהודיה יכולים להיות שאלות רבות, הן מפאת החשש שמא ישא אח את אחותו – חשש זה הוזכר בגמרא בהקשר אחר. והן מצד בעיות כשרות, אם הפונדקאית היא נשואה.