מסחר באופציות בשבת

שלום למע"כ הרבנים הגאונים שליט"א

בעבר נענתי ע"י בדבר היתר רכישת אופציות בשב"ק

שאלה נוספת באותו עניין.

ניתן לבצע פעולת עקוב אחרי סוחרים מסויימים כך שכשהם מבצעים רכישה מתבצע אוטומטית רכישה גם מחשבוני, כאשר אני יכול להגביל את הסכום שיבוצע מחשבוני.
היום גיליתי שבוצעו מס' פעולות מחשבוני בשיטה זו ביום השבת, ובשקלול של סך הפעולות יצאתי עם רווח.

שאלתי היא .
א. האם מותר לי להנות מרווח זה ?
ב. האם עלי למנוע לפני שבת את האפשרות של העקוב אחרי?

תשובה:

שלום רב

אינני סבור שבכך שהחשבון שלך מסונכרן על הפעילות של אותם סוחרים אתה עובר באיסור של הנאה ממעשה שבת, שכן אין כאן הנאה ישירה אלא מידע שזורם אליך על פי החלטתך בעצם ואינו מוגדר כהנאה ממש. הרווח שלך אינו בטוח בגלל פעילותם והוא אינו נובע מפעולתם, אלא שאתה מעונין במידע הזה כיון שנראה לך שהם מבינים בעסקים. אולם נראה לי שהדבר מכוער מאוד, שכן בסופו של דבר אתה מעונין בפעילותם ומעונין לעקוב אחריך. לדעתי, מותר לך להנות מהכסף שהרווחת אולם להבא בימי השבת לא לבצע פעולות על פי מעקב אחרי סוחרים יהודים.

בהצלחה רבה, ובזכות קדושת השבת ושמירתה תזכה לכל השפע והברכה, שהרי השבת היא מקור הברכות!