האם מותר לסייע לגוי לרכוש דירה בארץ ישראל

האם מותר לי כמתווך לעזור לגוי לקנות דירה בארץ ישראל? להראות לו דירות או להמליץ לו על מתווכים שיעזרו לו?
והאם זה משנה אם הוא עובד ע"ז או לא?

תשובה:

שלום רב,

התשובה תלויה בנסיבות.

ישנם שני איסורים בנושא זה. יש איסור לפני עיוור שאתה עלול להכשיל יהודי במכירה. ויש איסור מסייע.

לגבי איסור לפני עיוור, אם הנסיבות הם שברור שהוא ירכוש דירה מיהודי, וגם אם אתה לא תסייע לו, הוא ימצא אפשרות אחרת. וברור שישנם הרבה אפשרויות נוספות. אין איסור לפני עיוור.

אולם לגבי איסור מסייע, איסור זה קיים גם במקרה שהוא ימצא דרכים אחרות לרכוש מיהודי. האיסור הוא עצם הסיוע. ראה בש"ך יו"ד סי' ובדגול מרבבה שם שיש מחלוקת האם יש איסור מסייע, במקום שהמדובר הוא באדם חילוני שלא איכפת לו מאיסור זה, או שאין איסור מסייע במקרה כזה.

בנוסף, צריכים לדעת את הנסיבות. בשכונה ערבית שאין סיכוי שיהודי ירכוש שם דירה, יש מקילים למכור במקום הפסד לגוי, בצירוף דעת הרשב"א שאין איסור בישמעאלי שאינו עובד עבודה זרה. וגם אם יש חולקים, איסור מסייע אינו קיים במקרה כזה, משום שליהודי מותר לסמוך על דעות אלו.

אולם בשכונה רגילה שניתן למכור ליהודי או לגוי, אין מי שמקל למכור לגוי שאינו עובד עבודה זרה, שהרי יש מחלוקת בנושא, ודעת הבית יוסף שאסור. ובכל מקרה באיסור דאורייתא עלינו להחמיר. ולכן יש גם איסור מסייע במקרה כזה.

ראה עוד כאן בנושא זה בתשובה ובתגובות.