ברכת על נטילת ידים בלילה / דרך פסיקת השולחן ערוך

שלום לכבוד הרב שליט"א ממש לא ברור חד משמעית קם בלילה מתפנה
א. אם לברך על נטילת ידים
ב. אם גם בבקר לברך על נטילת ידים
אנא כבוד הרב שנים שאין לי תשובה חד משמעית ואני לא כל כך צעיר
שואלים אותי וראיתי בפוסקים סתירות אם אפשר דעת מר"ן הבית יוסף לפי מי פסק משלשת עמודי ההוראה רמב"ם רא"ש הריי"ף

תשובה:

שלום רב

אדם שקם בלילה ומתפנה אינו מברך על נטילת ידים, כיון שלדעת הרא"ש חיוב הנטילה ובברכה הוא לצורך נקיות בתפילת שמונה עשרה, וכאן סביר שעד תפילת שמונה עשרה יזדקק להכנס לשירותים שוב. לכן, לפני התפילה יתפנה או יטנף ידיו ויוכל ליטול ידיו בברכה. כך מבואר בשו"ע בתחילת סי' ד ובביאור הלכה שם בהרחבה.

השולחן ערוך באופן כללי פסק כדעת הרמב"ם וציטט את לשונו, אולם במקום שהרי"ף והרא"ש שניהם מסכימים לדעה אחת כנגדו, הוא פוסק כמותם. כלומר בין שלושת עמודי עולם אלו הוא הולך אחר הרוב, אולם אם זה אחד כנגד אחד הוא בדרך כלל מכריע כדעת הרמב"ם.

בהצלחה

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום כבוד הרב,
    אשמח לדעת אם מי שקם באמצע הלילה ויודע שהוא הולך להיות ער עד הבוקר (כלומר התחיל את היום שלו ב- 2 לפנות בוקר), האם הוא נוטל ידיים עם ברכה?

  2. נטילת ידים עם ברכה לדעת הרא"ש ענינה נקיות לתפילה, ולכן הואיל ומי שקם באמצע הלילה עשוי עוד ללכת לשירותים לפני התפילה ואז מתברר שמה שבירך מתחילה היה לבטלה כיון שידיו הטנפו שוב לפני התפילה, אין לברך אלא בסמוך לתפילה, והטוב ביותר שאכן יתפנה לפני התפילה שוב ואז יברך. אולם עדיין יש ליטול בלילה בלי ברכה מחמת הרוח רעה וכדי שיוכל ללמוד תורה בידים נקיות.