האם שלג מוקצה בשבת

שלום הרב,

עקב מזג האויר הסוער הצפוי לנו כאן בצפון בימים הקרובים רציתי לשאול האם שלג מוקצה בשבת ?

תשובה:

לכאורה השלג הוא מוקצה, כשם שאבנים ועפר שאינם ראויים לכלום וממילא דינם כמוקצה מחמת גופו, וכ"כ הגר"מ פינשטין והגרש"ז אויערבך כך הביא בספר טילטולי שבת. אמנם, בגמרא בשבת (נא,א) דנו אם מותר לרסק שלג בשבת או שזה נחשב לאיסור דש, משמע שלא חששו בזה לאיסור מוקצה, וכך צידד הגרי"ש אלישיב. אולם, כנראה שהפוסקים הנ"ל סברו, שדין זה היה נוהג בזמנם שהיו משתמשים בשלג לשתייה והיו שואבים מים מהבארות שבחצרותיהם מידי יום. מה שאין כן בזמנינו שאין לנו כל שימוש בשלג היורד על הארץ.

אולם ראה בספר שמירת שבת כהלכתה (פרק טז, סעיף מד) הביא בשם הגרש"ז אויערבך שדעתו ששלג אינו מוקצה.