מגע בימי נידה / הנהגת הבוקר /צניעות עם נשים זרות

בס"ד
כמה שאלות לרבנים שיחיו שליט"א
1.אני לפעמים עוזר לאישתי בבית או בקניות או בהליכה לבתי רפואה ואני מנסה להתחמק מלהעביר טפסים או כרטיס אשראי מיד ליד ולפעמים זה נראה כאילו זה פוגע מה עליי לעשות?כי הבנתי שמעיקר הדין אפילו שמעבירים חפץ כל עוד אין מגע זה מותר
2.אם אני מכיר אחות או רופאה שעזרה לאישתי הרבה מותר לי להגיד לה שלום?כי אני יודע שאסור לשאול בשלום אישה כי במצב הקיים אני עושה את עצמי או לא רואה או מתחמק כדי לא להגיד שלום
3.פגעתי לשכן באופנוע אני אשם אין לו ביטוח אם הוא ידרוש כסף בעקיפין ללא שהביטוח ידע אני צריך לתת לו ? או שזה מסייע ביד עוברי עבירה כי מהיכרות אישית הבן אדם מסובך ועושה מעשה עבריינות
4.אישתי מאושפזת בערך 3 שבועות כתוצאה מסיבוך בלידה הראשונה שלה לפעמים כואב לה נורא והיא צריכה סיוע ועזרה או חיבוק מה הדין?כי אני שם כפפות ונוגע בה בהפסק של משהו אבל לפעמים היא צריכה כדי להתחזק מגע ממש או חיבוק מה הדין?על מנת להתחזק ולהחלים ממה שהיא עברה(3 ניתוחים ב3 שבועות כמעט)
5.האם אדם שלא שטף את פיו ולא העביר את ריריות הפה כמו שנתבאר בשו"ע יכול להזכיר שם השם?
6.מי שישן באמצע היום והתעורר ביום צריך נטילה עם כלי או ברכות התורה?ומה הדין מי שישן בצהריים וקם בלילה צריך נטילה עם כלי וברכות התורה?
7.האם מותר לי לשאול בשלום הבני דודים או קרובי משפחה מצד אישתי?או דודות שלה או בני דודים וכ'ו?
8.והאם מותר לי למזוג לבת דודה או למשפחה של אישתי כוס שתיה ולהניח להם והן ישתו לבד?
9.האם יש עניין להחמיר ולא לדבר לפני נטילת ידיים שחרית?
10.האם מותר לי לדבר עם ילדה קטנה בבית הכיסא?כדי להסביר או לומר משהו?והאם מותר להם להיכנס לשמה עם סוכרייה לדוגמה?

תבורכו ותזכו לכל הישועות

תשובה:

שלום רב

הרבית לשאול ננסה לענות בקצרה על הכל.

1. אסור להעביר חפץ לידי אשתך כשהיא נדה, גם שאין כאן מגע של חיבה.

2. מותר לומר שלום, זה מעשה של נימוס בלבד ולא של קירבה. ראה עוד כאן.

3. אם הזקת לבן אדם אתה חייב לשלם, מה יש לדבר.

4. אסור לגעת גם על ידי הפסק וכפפה, תסביר לה את זה בעדינות בזמן שהיא נינוחה ושמחה כדי שתזכור זאת גם לזמן שהיא נצרכת לך. ניתן להרגיע ולשמח באמצעים אחרים. שיהיה רפואה שלימה.

5. מותר.

6. צריך נטילה עם כלי ללא ברכה ואינו מברך ברכות התורה כיון שישסוברים שהברכה הזו נתקנה רק פעם ביום וספק ברכות להקל.

7. מותר באופן של נימוס לא של קירבה.

8. מותר.

9. אין איסור לדבר אבל יש ענין למהר וליטול ידים ללא שהות מובא במשנה ברורה בסי' א בשם הזוהר הק'.

10 אם יש צורך מותר, אך אם אפשר להמנע עדיף. אין להכנס לשם עם אוכל בפה, כיון ששורה שם רוח רעה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. להלכה נפסק שלא מברכים אלא שיש מכוונים לצאת ידי חובה באהבת עולם של ערבית וכך ראוי לנהוג, ומיד אחר שמונה עשרה ללמוד משהו כדי שהברכה תחול. אבל עד אז לומדים ללא ברכה. ראה שו"ע סי' מז סעי' יא ובמשנה ברורה שם שאכן יש שנהגו כן לברך מהטעם שאמרת וכתב שאף שהמנהג כהכרעת השו"ע המברך לא הפסיד. וע"ע משנ"ב שם ס"ק יג.