ברכות השחר למי שישן בלילה וקם לפני חצות

אני רגיל לישון מוקדם כמעט עם השקיעה אחרי ערבית כמו כן אני מתעורר בהתאם לרוב הרבה לפני חצות האם אני מברך ברכות השחר במלואן או להמתין לחצות לילה פעמים אני מתעורר ב 22 ושלושים שזה בעשר וחצי בעוד ליל פעמים ב23-00 ..

בתודה .. אשמח לתשובה ואם אפשר גם למקורות בהם אוכל לעיין ..

תשובה:

שלום וברכה

א. לפני חצות הלילה לא ניתן לברך ברכות השחר. לכן אם אתה קם לפני חצות, למרות שחייבים ליטול ידים אין לברך על כך, אלא לפני תפילת שחרית יש לטנפם או ללכת לשירותים ואז ניתן לברך על נטילת ידים.

ב. ברכת אלוקי נשמה אף היא זמנה מחצות. וכך גם המעביר שינה ושאר ברכות השחר.

ג. ברכות התורה מברך גם קודם חצות אם אין דעתו לחזור לישון.

מקורות:

א. ראה ביאור הלכה בתחילת סי' ד. כמו כן בתחילת הלילה שייך רק טעם הרא"ש לחיוב הנטילה – שידיו מטונפות, ולא שייך טעם הרשב"א של בריה חדשה, שהרי כתוב חדשים לבקרים וכו' ועדיין לא בוקר.

ב. ראה קצות השולחן סימן ה סעיף ה, וכף החיים סי' מו ס"ק מט וסי' מז ס"ק כט.

ג. ערוך השולחן סי' מז סעי' כג.