להדפיס ספר של מחבר אחר בתוספת הגהות ופירושים

בס׳׳ד

שלום וברכה לרבני האתר דין שליט׳׳א,

באתי לשאול מעלת כבוד תורתכם שאלה מעשית שמאוד נוגע למחברים בזמננו. והשאלות הנה כך:

1. מישהו כתב ספר, ורב אחד רואהו וחושב שהמחבר חסר משהו ורוצה לעשות הגהותיו על ספר זה, ורוצה למכור ספר עם ההגהות. כי הוא עבד קשה על הגהותיו, וזה לא נחשב שהוא סתם רוצה להתפרנס אגב טורח חבריו, וגם כוונתו להיות הגהות אלו לתועלת לרבים. אז, האם בכול אופן אי אפשר לו? או מה הנהוג למעשה?

2. אם מישהו כותב ספר ורב אחד רוצה לכתוב פירושים עליו ולהביא מקורות שהמחבר לא הביא כדי לעזור לימוד הלומדים, או לדוגמא: רוצה לעשות כמו עשה הב׳׳י על הטור, דהיינו להסבירו, ולהביא מקרות ומדוע לא מסכים עמו ובנה עליו השו׳׳ע. אז האם אם רב אחד יעשה ספר כזה, זה גם אסור ? (על ספר שמכתב בזמן שלנו מיירי).

מה הגבול לזה??!

ראיתי כמה דברים שמעלות כבוד תורתכם כתובו על סתם להעתיק חלק מן ספר, או להוריד וכו׳ אבל על הנידון דידן עוד לא ברור לי.

תודה רבה ואשמח מאוד לשמוע על זה.
ברכה והצלחה בכל מעשי ידכם!

תשובה:

שלום רב,

ניתן להעתיק כל קטע שמוסיפים עליו הגהה או פירוש ולהשמיט את הקטעים שלא מוספים עליו הגהה או פירוש. כך שהספר השני לא יכלול את הספר הראשון בשלימותו, אלא רק ליקוט של קטעים מסוימים.

לא ניתן להדפיס את הספר מחדש כדי להוסיף מקורות בלבד.

מקורות:

בעניין הדפסת חידושי תורה של מחבר אחר עיין בעלון המשפט גליון 69 עמודים 2-4.