האם מותר לאכול על שולחן אחד עם חילוני שאוכל אוכל שאינו כשר?

במקום העבודה שלי סועדים כמה אנשים בשולחן אחד. בודאי כמה מהם אוכלים מאכלים לא כשרים. האם אפשר לסעוד איתם באותו שולחן? או שיש איזשהו חשש שהמנה שלי תוטרף בגלל שהכלים שלנו צמודים?

תשובה:

שלום רב

לא הבנתי מה הכוונה הכלים צמודים, יש לעשות שלא יהיו צמודים, אלא שיש לדון האם מותר לאכול יחד על שולחן אחד או שצריך לעשות סימן היכר ביניכם שלא תבוא לאול משלהם. ולהלכה יש להקל שמותר לכם לאכול על שולחן אחד. אבל אם הם מביאים מאכלים כשרים אבל חלביים ואתה אוכל בשרי, אסור כמובן.

מקורות:

בס' פרי תואר יו"ד סי' פח כתב, שכאשר הגוי מביא מאכל מביתו אין חשש שמא היהודי יאכל ממנו, כיון שהוא זוכר בכל עת שהמאכל אינו כשר ואינו רגיל כלל להשתמש בו [בשונה ממאכל חלבי של חברו שהוא רגיל לאוכלו בשעה אחרת שאינו אוכל בשר]. אולם, אם הגוי מביא מאכל כשר – אסור. אולם, הכרתי ופלתי שם כתב, שהואיל והלכה היא בידוע עשו שונא ליעקב, ואין פירוד בלבבות כפירוד הדתות, גם כשהגוי אוכל מאכל כשר אין חשש שמא היהודי יאכל ממנו והדבר מותר בכל אופן. במקרה שלנו זה כמובן לא שייך כיון שמדובר ביהודים ואין פירוד לבבות, ולכן מאכלים כשרים ממין אחר – אסור.