כל השכנים הסכימו לבנות חדרי ממ"ד והדייר התחתון מסרב להשתתף בהוצאות

אנו תשעה דיירים בבניין וכולם חתמו שאין להם התנגדות לבנות ממד.
בצד הבניה שלנו יש 4 דיירים האמורים לבנות ממד.
אלא שהדייר בקומה ראשונה מתנגד (למרות חתימתו).
אמרנו לו שאנו נישא בכל עלויות הבניה וכשהוא ירצה להשתמש הוא ישלם לנו את חלקו היחסי בבניית הממד.
הוא אינו מעוניין לשלם על היסודות שהן הקומה הראשונה (חדר מסד) שתיבנה ואחר מכן יבנו ארבעת הממדים. מה הדין?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

יש מקום לחייב אותו על פי ההלכה לעמוד בדיבורו ולבנות יחד עם כולם. אבל, המקור לכך אינו ברור לגמרי. הוא גם יכול לטעון שלא התכוון בהסכמתו להתחייב להשתתף בהוצאות, אלא רק שלא למנוע משאר השכנים.

אבל אין כל כך צורך להגיע איתו היום להסכמה באשר לגובה ההשתתפות, מאחר שלאחר שישתמש בממ"ד ותהיה לו אפשרות לממן את חלקו בבניה, ניתן לתבוע ממנו להשתתף בהוצאות הבניה, גם אם לא הסכים לכך מראש.

לעניין כיצד יש לחלק את ההוצאות, עיין כאן.

מקורות:

עיין ברמ"א חו"מ סוף סי' קסג שכל דברי הקהל אינם צריכים קנין. לכאורה אין מקום לחלק בין עיר שלימה לבין בית משותף, בכל דבר של רבים קיים אותו דין. וכך גם נהוג שאין מקבלים קנין בהחלטות אסיפות וועד הבית.

לעניין לחייב בדיעבד בהשתתפות בהוצאות, עיין בשו"ת הרשב"א ח"ד סי' נד שאם בעל השדה גילה בדעתו שהוא מעוניין בבניה, הרי הוא חייב להשתתף בהוצאות, אף אם מיחה לכתחילה שלא יבנו.