לימוד תורה במחלקה גיריאטרית ליד מטופלים עם חיתולים

בס"ד

בחור שרוצה להשתתף בתורנות ליד קשיש במחלקה גריאטרית, ורוצה לנצל את הזמן ללימוד משניות. בידיעה שאחת לכמה זמן הקשיש לידו מתלונן שהחיתול שלו כבר עמוס, או מזוהם כשהוא מתעורר, כך שיוצא שהבחור למד משנה במיטה ממש ליד חיתול שבו יש את הזוהמה. האם זה מותר לו לנצל כך את הזמן שם?
אם לא, אז מה כן מותר לו ללמוד שם?
האם מותר חומש? האם הלכות? והכל בהנחה שהוא מקפיד לשטוף ידיים ולנגבן היטב לאחר כל עיסוי או נגיעה בזעת אדם או משהו שעשוי לא להיות נקי.
תודה רבה
וישר כח

תשובה:

שלום רב,

כל זמן שאינך מריח ריח רע, מותר לך ללמוד. מאחר שהצואה מכוסה. אולם אם אתה מריח, אסור לך אילו להרהר.

בהצלחה

מקורות:

ראה שו"ע סי' עו' סעי' א' ובמשנה ברורה ס"ק ב' וג'.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. ולכאורה יש לדון להחמיר כאן מטעם אחר שהרי אף שאפשר לקרוא כנגד צואה מכוסה שאין ריח הרי כל זה בסתם צואה אך בצואה שבפי הטבעת אסור אף במכוסה וכמו שפסק מרן בסימן (עו ה) ואם כן כאן שוודאי כרגע יש לו בפי הטבעת גם צואה הרי היה צריך לאסור
    אמנם מרן דיבר על האדם עצמו שיש לו בפי הטבעת שהוא לא יקרא וכו אך לא דיבר על אדם אחר שעומד לידו אם מותר או אסור. והנה מדברי המגן אברהם (סימן פא א) נראה שדעתו להחמיר גם לגבי איש אחר . וכן דעת האליה רבה והסולת בלולה
    אך מאידך הרבה אחרונים חלקו על זה והתירו, ומהם מור וקציעה מקור חיים חמד משה פרי מגדים מאמר מרדכי ועוד
    ולכן נראה להקל בזה ועוד שהגאון פתח הדביר הסביר שכל דברי המגן אברהם זה רק כשהרכיב את הקטן על הכתף אך אם לא יהיה מותר וע״ש.
    יישר כח לכם על האתר הנפלא