הדלקת נר חנוכה למי שמדליקים עליו בביתו

בס"ד
שלום כבוד הרב,

*האם בחור אשכנזי שלא ישן בבית בחנוכה אך בביתו מדליקים חנוכיה צריך להדליק במקום שהוא נמצא שם עם ברכה או בלי ברכה?
*האם בחנוכיה עם נרות שעוה מדליקים קודם את השמש ואז את הנר חיוב או להפך? ומה לגבי חנוכיה עם נרות משמן?
*אם אסור להשתמש בשמן הנותר- האם מותר להשתמש בו להדלקה הבאה בחנוכה? האם מותר לשמור את השמן כסגולה לרפואה כמו שיש כאלה שנוהגים?
והאם אפשר פשוט לשפוך אותו לאשפה?

תודה רבה!

תשובה:

שלום רב

1. אכן מנהג קהילות אשכנז שכל אחד מדליק לעצמו, ולכן גם מי שמדליקים עליו בביתו מדליק במקום בו הוא ישן ובברכה. לענין בנות אין צורך להקפיד על כך, כיון שבנות נהגו שלא להדליק בעצמן אלא לסמוך על הדלקת האב, משום שכל כבודה בת מלך פנימה.

2. לא כל כך משנה מה מדליקים קודם, ההנהגה הראויה היא אחת מן השתים או להדליק את השמש לפני הברכות או לאחר כל הנרות, כך הברכה סמוכה להדלקת הנר של המצוה.

3. הנר מיוחד למצוה ואסור להשתמש בו לחולין אולם מותר להשתמש בו להדלקה הבאה של נר חנוכה, ומותר גם להשאירו בבית לסגולה.

בהצלחה