האם יש איסור שקר בגוי?

האם מותר לשקר לגוי?

תשובה:

שלום רב,

איסור שקר לכאורה אין בגוי. למרות שמבואר בחולין צד,א כתוב שאסור לגנוב דעתו של הגוי.

מקורות:

ראה שם בדברי הריטב"א: "כדאמר שמואל אסור לגנוב דעת הבריות ואפילו דעתו של גוי. וא"ת מה הוצרך להביא שמואל בזו דהא תניא לה בהדיא במתניתא דלקמן אין מוכרין נבילות וטריפות לנכרי מפני שמטעהו, ולא סגיא דלא הוי ידעינן לה לההיא מתניתא דהא סוגיא דגמרא היא דההיא דרבינא ורב אשי, וי"ל דאי מההיא הוה אמינא דוקא במכר כי התם שנכרי נותן דמים אבל בדורון אין בו משום גניבת דעת לגבי גוי, קמ"ל דשמואל דאף בזו אסור לגנוב דעת הגוי, ואיסור גניבת דעתו של נכרי כתבו קצת רבותינו בשם בעלי התוספות ז"ל שהוא איסור תורה דנפקא לן מדכתיב לא תגנבו ולא תכחשו וגו', וכי כתיב בסיפא דקרא איש בעמיתו דממעט גוי, ההיא אדלא תכחשו ולא תשקרו קאי, ובמקום שאין חילול השם בדבר". כלומר, המיעוט שכתוב בפסוק איש בעמיתו, ולא גוי, מדבר רק על איסור שקר, זאת אומרת שבמקום שאין חילול ה' אין איסור לשקר גוי.