מצא צרור מפתחות לפני זמן רב

בס"ד

לכבוד הרבנים,
מצאתי צרור מפתחות (בשדרה ליד אחד מבתי הכנסת בשכונתי) לפני זמן רב, אולם בגלל עיסוקיי נותר הצרור בביתי בלי שטיפלתי בעניין.
האם ניתן להניח שבעלי הצרור כבר לא מעוניינים בו, ואפשר לזורקו? מה עלי לעשות?
מה הדין במקרה זה כאשר הצרור נמצא לא מזמן?

בברכה רבה.
ברשותכם, הערה קטנה: נא לבדוק את התשובה מטעויות הקלדה – גם לטובת המעיינים האחרים בשו"ת האתר.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אם רוב העוברים בשדרה יהודים, היית צריך לתלות מודעות בבתי הכנסת הסמוכים למקום שמצאת.

בדיעבד, לאחר שעבר זמן רב, ניתן להניח שהמאבד כבר החליף מנעולים (מחשש שגנב מצא את הצרור ויפרוץ לביתו), או שיש לו עותק נוסף. אבל, לצד שיש לו עותק נוסף, ייתכן שהוא עדיין מעוניין במפתחות שמצאת כעותק נוסף ולכן לא ניתן לזרוק אותו, אלא יש לשמור אותו עד שיבוא אליהו.

אם קשה לך לשמור אותו והנך מעוניין לזרוק את הצרור, הנך יכול לברר אצל משכפל מפתחות כמה יעלה לשכפל את כל הצרור ולקנות את הצרור לעצמך במחיר זה. לאחר מכן תוכל לזרוק את הצרור ולרשום בפנקס את פרטי הסיפור ושאתה חייב את עלות השכפול לבעל המפתחות ולשמור את הפנקס עד שיבוא אליהו.

מקורות:

למפתחות יש סימן מובהק, לפי המנעולים שהוא פותח. לעניין מכירת אבידה עיין בשו"ע חו"מ סי רסז. במקרה זה יש להתיר למכור משום שמצויים משכפלי מפתחות בשוק (עיין שם סעיף כא) וגם משום שככל שעובר זמן מחלפים מנעולים ויותר מפתחות יוצאות מכלל שימוש.