תוך כמה זמן יש לשתות רביעית כדי לחייב בברכה אחרונה?

שלום כבוד הרבנים.
מה הכוונה שמברכים נפשות כששותים רביעית מים בבת אחת (כך רשום בילקוט יוסף)
האם בלגימה אחת הכוונה או לשתות את הרביעית תוך שיעור כדי אכילת פרס? והאם הדין הזה הוא גם לשאר המיצים והמשקאות

תשובה:

שלום רב

בענין זה נחלקו הדעות כידוע: יש סוברים ששיעור הזמן בשתייה הוא כמו באכילה – כדי אכילת פרס, אולם דעת רוב האחרונים שהשיעור הוא כדי שתיית רביעית, כלומר הזמן שלוקח לשתות רביעית, שהוא שתיית רביעית בשתים או שלוש לגימות רצופות.

נידון רחב יש בפוסקים, במשקה חם מאוד או קר מאוד שלא רגילים לשתותו במהירות שכזו, האם שיעור השתייה משתנה והוא כפי הרגילות באותו משקה, או שמא הלכה קבועה היא, וכדי לצאת מהספק יש שנהגו שלפני סיום שתיית הקפה משיירים בכוס רביעית שתצטנן מעט ושותים אותה בשתי לגימות. ראה על כך כאן וכאן.

מקורות:

ראה עוד במשנה ברורה בסי' רי.