מסרב לדון בבית דין, גוים הבאים לבית דין

בס׳׳ד

שלום לרבנים של אתר דין שליט׳׳א,

לפי הנהוג היום ע׳׳פ שו׳׳ע אסור לתבוע יהודי אחר בערכאות אלא חייב לתבוע ב׳׳ד כשיש משפט , אלא יש היתר ע׳׳י בית דין ללכת לערכאות אם הוא מסרב לבוא וכו׳ כפי שנמצא בח׳׳ח וכו׳ וכמו שאתם מסבירים כמה פעמים פה.

השאלה שלי היא : מה היה קורא אם היינו כולם בני תורה בארץ ורק היה לנו בית דין כמו בימי הקדמוניות ובני אדם מסרב לבוא, כיצד ידנוהו?

וגם כן ומה אם הנתבע הוא נכרי הגר בארץ ?

ומה עושים היום בימינו אם גוי בני נוח שומר ז׳ מצות דידייהו שיש לו משפט אם יהודי מחליט שמוטב לו לסמוך על הדיינים יהודים יראי שמים ורוצה לדון משפטו עם היהודי בבית דין? האם בימינו דנים דין כזה?

תודה רבה! ברכה והצלחה

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

בימי חז"ל כאשר אדם סירב לבוא לדיון היו מנדים אותו.

יש התייחסות ברמב"ם הלכות מלכים סוף פרק י למקרה שגויים באים לבית דין.

מקורות:

לעניין כיצד עושים למשתמט מלבוא לדין עיין שו"ע חו"מ סי' יא.