ברכה על מרק המתובל במעט קרוטונים

מה הברכה על מרק נמס בכוס שכתוב על השקית שיש בו קרוטונים ומעט ירקות

תשובה:

שלום רב

נראה שבמקרה כזה הקרוטונים מועטים מאוד וקטנים מאוד, ואינם באים אלא כתבלין ולא כחלק מעיקר המאכל, וממילא הברכה היא שהכל.

מקורות:

ידוע הכלל שכל שיש בו מחמשת מיני דגן, אף שהם מיעוט בלבד, ברכתו מזונות, ובלבד שהוא בא לטעם ולא רק לדבק וליצור צירקם מסויים למאכל. ובספרי הפוסקים תמהו לפי זה, מפני מה נהגו העולם לברך על שניצל עוף שהכל נהיה בדברו ולא מזונות, הרי הפירורי לחם שעוטפים אותו באים לטעם ולא לדבק בלבד. ורגילים לפרש, שגם בדבר הבא לטעם יש חילוק בין אם הוא בא חלק מעצם המאכל או רק לתבלין, כאשר הוא חלק מגוף המאכל, גם אם הוא מיעוט הברכה מזונות, אולם כאשר הוא בא רק כתבלין, הוא טפל לעיקר המאכל ומברכים על הכל כברכת העיקר.

דין זה אמור במרק שהחברה נותנת בו מעט קורטונים קטנים, אבל אדם שנותן קרוטונים של ממש במרק, צריך לברך עליהם בנפרד, כיון שלעיתים הם באים ממש לשובע.