קבורת בני זוג ביחד כשאחד מהם אינו יהודי

הרב שלום,
האם מצד הדין יש אפשרות לקבור יהודי בלוויה יהודית – בבית קברות של גויים?
בנוסף, במידה ויש זוג מעורב [גוי ויהודיה, למשל] שמביעים רצון להקבר זה לצד זו – איזה טקס עורכים למי שאינו יהודי?

תודה

תשובה:

שלום רב

מאחר שהוא מבקש להקבר עם בת זוגו הנכרית, אין לקברו בבית קברות יהודי. אולם צריכים לומר עליו קדיש.

מקורות:

מי שחי כל ימיו עם נכריה ועד ימו האחרון דורש להמשיך שתהא קשורה עמו, סביר שהרי הוא בכלל האנשים שפרקו עול המצוות מעל צווארם ואין נכללים בכלל ישראל בעשייתם ובכבוד המועדות וישיבת בתי כנסיות ובתי מדרשות אלא כשאר האומות וכן המומרים והמוסרים כל אלו אין אוננים ואין מתאבלים עליהם שו"ע יו"ד סי' שמ"ה סעיף ה' וא"כ אין מחובתנו לשמור על כבודם כלל. אולם בפתחי תשובה שם ס"ק ג' הביא את דברי החתם סופר בתשובה סימן שמ"א שכתב שאע"פ שאין מתאבלים עליהם מצווים לקוברם ולומר עליהם קדיש. והוסיף שם החתם סופר אלא שאין קוברין אותו אצל אבותיו שאין קוברין רשע אצל צדיק ומבואר שאין לקוברו בין יהודים לפי שהוציא עצמו מן הכלל. אמנם בדרך כלל אין מקפידים על כך. אבל נראה שמי שהוציא עצמו מהכלל, ומבקש לקברו יחד עם בת זוגו הנכרית. אין לקברו, בקשר ישראל.  וראה עוד בשו"ת בנין אב ח"ד סי' סה.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. אכן, השבתי שאינני יודע מה מצא הרב המשיב בחתם סופר אולם אני ציינתי שיש חיוב לומר בגלל כיבוד הורים. הרב המשיב כרגע בחו"ל נשתדל לשאול אותו כשישוב.