מה מברכים על לזניה? / האם תפילת כל נדרי מבטלת את כל הנדרים?

שאלה ראשונה לכבוד הרב : מה מברכים על לזניה בשרית ומה מברכים על לזניה חלבית ומה יש לברך על מלוואח תימני ?

שאלתי השנייה לכבוד הרב היא : האם ניתן לבטל שבועה על ידי כך שאקבל על עצמי שבועה אחרת ? האם לשבועה שאורכה מספר שנים יש תוקף גם אם התפללתי בכיפור את כל התפילות מלבד שחרית ? ואם התפללתי בכל התפילות כולל שחרית ?

תשובה:

שלום רב

על לזניה מברכים מזונות, כיון שמלבד זאת שעיקרה המזונות, יש הלכה מיוחדת לגבי ברכה זו שאף אם יש מיעוט מזונות אם בו בא כחלק מעיקר המאכל הברכה נקבעת על פיו.

שבועה או נדר ניתן לבטל רק על ידי התרת נדרים הנעשית כנדרש בפני שלושה עם סיבה מוצדקת, חלילה לא להשבע שבועה אחרת, בכלל יש חובה להמנע משבועות ונדרים שעוונם חמור עד למאוד!!! הדבר הזה צריך להיות מחוץ לתחום לגבינו לחלוטין.

הואיל ויש חובה לפרט את הנדר לפני הדיינים ולברר אחר הסיבה לבטלו, לא ניתן לסמוך על תפילת כל נדרי ביום הכיפורים, ושי לערוך התרה כנ"ל, אמירת כל נדרים מועילה בעיקר לנדרים שאינם זכורים לנו או לגבי מנהג טוב שנהגנו ולא התננו שיהיה בלי נדר, ולא לנדר ממש.