העברת עציצים מבית לבית בשמיטה

שבוע טוב,
העובר דירה השנה בשנת השמיטה, האם מותר לו לקחת איתו את העצצים והאלינות שהוא נטע כדי לנטוע אותם במקום אחר?
תודה

תשובה:

שלום רב

עציצים שאינם נקובים מותר להעביר, אבל לעקור אילנות ולנטוע במקום אחר הוא ממש איסור גמור.

מקורות:

אף שאסור להוציא עציץ אפילו שאינו נקוב מהבית החוצה ולהיפך, כמבואר בחזון איש בסי' כב ס"ק א, כיון שהאויר תחת כיפת השמים מועיל לגידולו, מותר להעבירו מבית לבית אף שבדרך ישהה תחת כיפת השמים, כיון שאין כוונה לקובעו שם ולהואיל לצמיחתו, והכוונה היא רק להעבירו לבית השני. כך הובא בס' משפטי ארץ עמ' 108 בשם הגרש"ז אויערבך, אלא שבשם הגרי"ש אלישיב הביאו שם שלכתחילה ראוי לעוטפו בניילון בדרך כדי שלא יהנה כלל מהאויר בחוץ.

עציץ נקוב, יש לחשוש שאפילו לגוררו על גבי הקרקע ממקום למקום אסור, כיון ששינוי המקום נחשב כקוצר וזורע, ראה בהרחבה בשו"ת מנחת שלמה סי' מא.