קיבלתי עליה, הגבאי אמר בעבור שיתן וכו' האם זה מחייב אותי?

קיבלתי עלייה לתורה, והגבאי מבלי שאמרתי משהו אמר ויתן 50 שח, האם זה מחייב אותי לתת?

תשובה:

שלום רב,

בפשטות אם לא התכוונת לתת כלום, אינך חייב כלום.

מקורות:

האחרונים דנו אם אמירת הגבאי בעבור שיתן וכו', מחייבת את העולה. אולם הנידון הוא מצד זה שהנודר עצמו לא נדר כלום בפיו, ראה ש"ך יו"ד סי' רנז ס"ק ז', וערך שי שם, וכן בשו"ת שבט הלוי ח"ד סי' קכה. וסברת השבט הלוי דכיון שזה שרוצה לנדור עומד שם בשעת אמירת הגבאי ודאי דהוי נדר דכיון ששומע ומקבל בליבו לא גרע מנדר במחשבה. אולם אם אתה עצמך יודע שלא היה לך כל כוונה לתת, לא חל כאן כלל נדר.