טענת 'קים לי' כאשר הדיין חולק על החזון איש

בס"ד

שאלתי את הרב פה לגבי בניה על שכן שבנה לפני 15 שנה לפי איזה מחיר צריך לשלם לו והרב ענה שצריך לשלם לפי מחיר של אז לפני 15 שנה וכעת הוא תבע אותי לב"ד בעיר שלי והם רוצים לחייב אותי לפי מחיר העלות של היום,
אמור להיות דיון נוסף בקרוב האם אני יכול לומר שקים לי כדברי הרב שאמר שמשלמים את המחיר דאז או טענה דומה שלא יחייבו אותי מחיר של היום?
ממש תודה לכם על האתר הזה חזקו ואמצו, יגדיל תורה ויאדיר.

תשובה:

שלום רב,

הבאנו מה שכתב החזון איש בב"ב סי' ג אות א ולא חידשנו כלום מדעת עצמינו. כך שטענת ה'קים לי' היא כדעת החזון איש.
אבל, טענת 'קים לי' יכולה להיות רק כאשר המחלוקת היא בין הפוסקים מלפני מס' דורות. אם מדובר בדעה של פוסקי זמנינו, או אפילו מהדור שלפנינו, הדיין רשאי לחלוק עליהם אם הוא משוכנע שדעתו רחבה.

אני מניח שפסק הדין מבוסס על יושר או פשר ולא על יקוב הדין את ההר, כך שוודאי לא תועיל טענת 'קים לי'.

אגב, הנמצא בהליכים בבית דין חייב לציין זאת בשאלה. בשאלה הקודמת לא עשית כך.