האם ניתן להתיר שבועת שקר?

אשתי נשבעה לי בילדים שהיא לא עשתה איזו מעשה.
(קניה של איזו חפץ בלי לידע את הבעל)
בדיעבד היא עשתה את זה והיא מתחרטת בעניין.
אין ניתן להתיר השבועה ע"י בעל לאישה?
לתשובתך אודה!

תשובה:

שלום רב,

למעשה, שבועת ביטוי לשעבר, כלומר אם אדם נשבע על משה שעשה ולא עשה או להיפך, אין לזה כל התרה, שכן מיד שהוא נשבע הוא עבר על איסור שבועת שקר. אולם בכל זאת נהגו לעשות התרה כדי להקל בעליו את העונש. וראה במקורות.

מקורות:

כתב הרמב"ם (פ"ו מהלכות שבועות הלכה א'): "מי שנשבע שבועת ביטוי וניחם על שבועתו וראה שהוא מצטער אם יקיים שבועה זו ונהפכה דעתו לדעת אחרת, או שנולד לו דבר שלא היה בדעתו בשעת השבועה וניחם בגללו, הרי זה נשאל לחכם אחד או לשלשה הדיוטות במקום שאין שם חכם ומתירין לו שבועתו, ויהיה מותר לעשות דבר שנשבע שלא לעשותו, או שלא לעשות דבר שנשבע לעשותו, וזהו הנקרא היתר שבועות". וכתב על כך הרדב"ז בפירושו שם: "לאו בכל שבועת ביטוי איירי אלא בנשבע להבא אבל לשעבר, משעה שיצאת יצאת לשקר ומה תועיל החרטה לשעבר?, ומכל מקום כבר נהגו להתיר אפילו לשעבר כדי להקל מהעונש ובתנאי שעשה תשובה כיון דליכא האידנא ב"ד סמוך ללקות בפניהם כי המלקיות שעושין בזמן הזה אינם אלא מכת מרדות ולפיכך צריך להקל מעליו עונש חומר השבועה". כלומר, למרות שבשבועת שקר היא עבר איסור מיד בעצם השבועה. בכל זאת יש ענין להתיר את השבועה כדי להקל מהעונש. וראה עוד בשו"ת מהרלב"ח (סי' קלז ד"ה ואם נאמר שהיא).