האם יש חובה להעדיף קנייה מיהודי כשיש גוי שמוכר בזול?

שלום
ראיתי הרבה שיטות בנושא קנייה מגוי או מישראל.
איך נוהגים להלכה אם קניית ברזל מערבי זולה ב30% וגם נוחה יותר טכנית (מגיע עד הבית במקום להעמיס בחנות) והאלטרנטיבה היא יהודי מחלל שבת.
שאלתי היא גם לחומרא.
תודה

תשובה:

שלום רב

לכתחילה תמיד עדיף לקנות מיהודי, אולם כאשר הדבר כרוך בהפסד ממון או טירחה יתירה אין בכך חיוב.

מקורות:

בפסוק (ויקרא כה,יד) נאמר 'וְכִי תִמְכְּרוּ מִמְכָּר לַעֲמִיתֶךָ אוֹ קָנֹה מִיַּד עֲמִיתֶךָ אַל תּוֹנוּ אִישׁ אֶת אָחִיו', ולמדו מזה במדרש (הביאו רש"י שם) 'ומנין שאם באת לקנות קנה מישראל חברך, תלמוד לומר או קנה מיד עמיתך'.

ונחלקו הפוסקים אם גם כשהגוי מוזיל לו אסור לקנות ממנו, בשו"ת התשב"ץ חלק ג' סימן קנ"א מבואר שאפילו אם הגוי מוזיל אסור, וכן כתב בשו"ת הרמ"א סימן י'. ובחקרי לב חו"מ ח"א סימן קל"ט הביא ראיות לכאן ולכאן והסתפק בזה להלכה למעשה.

ובתועפות ראם או"ח סימן כ"ב הסיק שאם מוכר בזול אפילו משהו מותר לקנות מהגוי, ובמשפט שלום סי' קפ"ט ג"כ הוכיח מהשו"ע סי' קע"ה מ"א שאין לאסור כשמוכר לו בזול. ובאהבת חסד פ"ה הערה י"ב כתב שאין זה חיוב אלא מצווה. ובדברי גאונים עז,ו כתב שאם מוכר בזול אינו חייב לקנות מישראל.

ראוי להוסיף נקודה נוספת, הרעיון לרכוש מיהודי הוא כמובן לסייע לו בפרנסתו. אולם כשאתה מדבר על פערים כאלו, גם פרנסתך חשובה…

ולענין מחלל שבת יעוי' במחנה חיים חו"מ ח"ב סי' כ"ד שאינו בכלל עמיתך ואין חיוב להקדימו לגוי. ובשו"ת שרגא המאיר ח"ה סי' ל"א אות ב' כתב שאפילו אם הוא רק תינוק שנשבה אין חיוב להקדימו לגוי.