בחור ששאל התנשאי לי? ולאחר שהשיבה הן ענד לה טבעת

מה אני עושה אם אני וחבר שלי צחקנו והוא הציע לי נישואין ועניתי כן והוא הכניס לי טבעת והיו 2 עדים? הוא אמר רק התנשאי לי בלי כדת משה וישראל, וכיום אנחנו כבר לא בקשר בכלל

תשובה:

מועדים לשמחה.

כדאי להוסיף פרטים, על מהות העדים, האם ברור שהם שמעו ושניכם ראיתם אותם שהיו נוכחים במקום וכו'.

מקורות:

אין צורך לומר כדת משה וישראל כדי שהקידושין יהיו תקפים. יתרה מזו, גם הלשון הרב את מקודשת לי אינה בדווקא. יש עוד נוסחאות המורים על קידושין כמבואר במסכת קידושין (ו,א). לדוגמא, "הרי את מקודשת לי בטבעת זו" או "הרי את אשתי" הרי את נשואתי" וכו'. אבל כל הנוסחאות הם בצורה ודאית. כלומר, הרב את נשואתי.  – כלומר מעכשיו את נשואה לי. אבל בצורה של שאלה "התנשאי לי?" לא מצאנו שהוא לשון קידושין. אבל נוסח כזה "התנשאי לי" מתפרש בציבור כהצעת נישואין ולא כקידושין בפועל עכשיו.

אלא, שמבואר שם, כי גם אם הוא "דיבר איתה על עסקי קידושין" ותוך כדי זה נתן לה פרוטה הרי זו מקודשת. וכאן לאחר ששאל אותך "התנשאי לי" השבת כן. ורק אח"כ הוא ענד לך את הטבעת. לכן מאד חשבו לדעת האם זו היתה רעיון לצחוק על "הצעת נישואין" או רעיון לצחוק על "קידושין".