האם אפשר לפסוק הלכה משו"ע הרב?

האם מותר לפסוק הלכה משולחן ערוך הרב? ואם לאו מה צריכים ללמוד כדי לפסוק? גמרא ? ראשונים (איזה) ?

תשובה:

שלום רב,

אדם שרוצה לפסוק הלכה תמיד צריך לדעת את הסוגיא מהגמרא דרך הראשונים (כולל הראשונים העיקריים בסוגיא) עד הפוסקים האחרונים. אלא אם כן, הוא מעיין בספרים שכבר הכירעו את ההלכה או ספרי קיצורים, שכבר הביאו את הכרעת ההלכה. שו"ע הרב ככל שהוא אחד הפוסקים החשובים, אינו היחיד, ולא ניתן לפסוק הלכה רק עפ"י עיון בספרו. אלא אם כן קהילות חב"ד שנוהגים לפסוק עפ"י הכרעתו גם כשיש חולקים.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. באופן עקרוני כן. אבל שים לב, אתה צריך להיות בטוח שהבנת נכון את מה שכתוב שם והאם זה בדיוק הסיטואציה שאתה נקלע אליה ומחפש פסק הלכה. שכן אם אינך מבין את שורש הדברים, יתכן מאד שיהיה לך טעות בלי לשים לב לכך.
    בדרך כלל, ספרי הפוסקים בני זמנינו מדברים יותר על המקרים השכיחים בני ימינו. לאחר עיון בהם, תעיין שוב בשו"ע הרב, אז תוכל בלב שקט יותר לפסוק כמו השו"ע הרב.