מי חייב לגזום עץ המסתיר נוף של השכן

יש לי עץ שנמצא בשטח הפרטי של הגינה שלי והשכנה טוענת שהוא מסתיר לה את הנוף האם אני חייבת לגזום אותו?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

את לא חייבת לגזום אותו, אבל אם אתם שכנים בבית משותף, את צריכה לתת רשות לשכינה לגזום את העץ על חשבונה.

מקורות:

הניזוקים מהסתרת הנוף אינם יכולים לדרוש לגזום. כן משמע בשו"ע חו"מ סי' קנה סעיפים כו, כח, ל וכן פסק בשו"ת חלקת יעקב חו"מ סי' י אות ד. אבל, שכן שיש לו גינה צמודה אין לו זכות לשנות את המראה הכללי של הבניין ולכן אינו יכול למנוע מהשכנים לגזום את העץ.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תשובה לא ברורה כ"כ במסקנתה האם יכולים השכנים לכוף את השכן לקוץ העץ נראה מדברי הרב שמצדד שצריך לתת לשכנים לעשות זאת מדין חובה ולא כמחוה..
    לעענ"ד אין הדבר כן אלא יכול הבעל האילן להתנגד לכך וכמ"ש דהיזק ראיה שנינו, מניעת ראיה לא שנינו, הרלנ"ח סי' מ"ד, עכ"ל, הובא בפתחי תשובה חושן משפט סימן קנד ח ועיין ב"ב דף ז' ע"א בתוס' ד"ה א"ל בדידי קבנינא:

  2. לא כתבתי שיש חיוב מצד נזקי שכנים אלא מצד שותפות בבית משותף. השותפות בבית משותף היא על דעת שהמראה החיצוני יישאר במתכונתה המקורית ומבלי שיהיה שינוי הפוגע באחד מהשותפים. ולכן שותפים יכולים לעכב גם כאשר הנזק הוא הסתרת נוף בלבד. במקרה זה העץ גדל מאליו ולכן אין בעל הגינה חייב לגזום, ומאידך בעל הגינה אינו יכול להתעקש שהעץ לא ייגזם ויסתיר את הנוף לשכן, מה שלא היה מלכתחילה.