דרכי פסיקת ההלכה

אם יש מחלוקת בין השוע והרמ"א או מ"א וט"ז או שאר פוסקים , אחר מי הולכים למעשה

תשובה:

שלום רב

באופן כללי מאוד הספרדים הלכות יותר עם השו"ע, האשכנזים, אף שקיבלו עליהם את הוראות הרמ"א זה לא גורף בכלל, והדבר תלוי בכל נושא לפי הדעות השונות בין האחרונים. היתה גישה שקיבלה את הוראות המגן אברהם יתר על שאר הפוסקים, אבל שוב גם זה לא גורף. לכן אצל האשכנזים בפרט יש חשיבות מרובה לנושא של שימוש חכמים בהלכה, כיון שבכל נושא ההכרעה תלויה במכלול הרחב שלו. אגב, גם התפיסה שאומרת שהספרדים מכריעים בכל כדעת השו"ע אינה מוסכמת כלל, הגר"ע יוסף החזיק כך בארץ ישראל בה שימש מרן הבית יוסף כמרא דאתרא, אולם יש שחלקו עליו בזה, והחזיקו בענינים רבים כהוראת הבן איש חי שנטה רבות לדעת הרמ"א, בפרט לחומרא, וכן הוא נוטה פעמים רבות להנהגות שמקורן בקבלה. הגרב"צ אבא שאול בעל אור לציון נטה הרבה יותר לדעת הבן איש חי.

סוף דבר, כדי להכריע בהלכה צריך להיות תלמיד חכם… אין קיצורי דרך…