נדר לצדקה במחשבה ויש לו חיוב להחזיר גזילה מה קודם?

שלום רב לרבני בית ההוראה

לקחתי הלוואה מאדם על מנת לתת צדקה. יש לי חוב מהעבר, כי יתכן שלקחתי ספרים ממקום מסוים אך לא החזרתי, אולם המקום אינו תובע אותי.

האם מותר לתרום כסף זה, כאשר זה יגרום לי לפרוע את החוב מאוחר יותר ( במקום לצדקה, אני יכול לתת אותו לבעל החוב) ?

גמר חתימה טובה ותודה רבה

תשובה:

שלום רב,

שלקחת את ההלוואה מהחבר והכוונת שזה יהיה לצדקה, יתכן שיש בזה נדרי צדקה. יש מחלוקת בפוסקים אם נדרי צדקה חל במחשבה בלבד. ויש אומרים שזה חל אפילו רק במחשבה. אולם מצד שני, אם אכן לקחת ספרים ולא החזרת, הרי שאתה חייב במצוות והשיב את הגזילה. ומצווה וחיוב זה הוא ודאי. א"כ לכאורה אין ספק מוציא מידי ודאי, וכל עוד אין לך גם להחזיר את החוב וגם לשלם את הספק נדר, (שבאופן כללי, יש מחלוקת נוספת בספק נדר, האם אנו אומרים שהוא חייב לשלם או הומוציא מחבירו עליו הראיה, ואינך חייב). אתה חייב קודם כל להחזיר את הגזילה, ואח"כ לשלם את הנדר.

להבא כדאי מאד להזהר בזה.