שאלות בענייני קושר בשבת / בורר בשבת

שלום כבוד הרב רציתי לשאול איזה קשרים בשבת מותר לקשור וכן גם להתיר ?
ומה זה אומר בדיוק מלאכת בורר?
תודה .

תשובה

שבוע טוב

קשר של קיימא אסור. כלומר, קשר שעומד להיות יום שלם, ויש אומרים שבוע שלם, הוא נחשב לקשר של קיימא. גם קשר על גבי קשר אסור. קשר סתם שעומד להתירו באותו יום כמו קשר נעלים או קשר עניבה שהוא עומד להתיר, מותר לעשות בשבת.

מלאכת בורר בעיקרון הוא שאסור לברור דבר מתוך דבר בשבת. יש פעמים שמותר לעשות זאת וזה גם ממלאים ג' תנאים אלו:

א. לברור את הפסולת מתוך האוכל, ולא להיפך את האוכל מתוך הפסולת (לצורך הענין הדבר שהוא רוצה כעת נחשב האוכל, ומה שאינו רוצה כעת נחשב הפסולת).

ב. לעשות את זה ביד ולא ע"י כלי.

ג. שהמטרה היא לאכול את זה מיד, ולא לברור עכשיו כדי לאכול לאחר זמן.