לתרומות לחץ כאן

כמה עמלה מותר לגבאי צדקה לגבות

בס"ד
כבוד הרב, אני תורם כסף למס' ישיבות דרך קופות המוצבות במקומות שונים. לאחרונה נודע לי כי מי שאוסף את הקופות ומעביר לישיבות, גובה עד 49% מהסכום, עמלה לעצמו. רציתי לשאול אם זה מעוגן בהלכה ?
תודה מראש, אלכס

תשובה:

שלום רב.

ממש לא!

כבר ענינו באתר כמה פעמים בנושא. כשיש לו הוצאות וכד' מותר לו לקחת שכר נורמלי עבור הוצאותיו בלבד. וזאת בתנאי שאין זה עובר את ה49%. אבל ודאי שאיסור מוחלט לקחת אחוזים כה גבוהים, ללא כל קשר להוצאותיו ושכרו. זה ממש שינוי מדעת התורמים. וחבל מאד שאנשים גורמים לכך שהם מצמצמים את כספי הצדקה.

מקורות:

ראה בקובץ הישר והטוב (כרך י"ב עמוד כה) שכתב הגאון רבי מנחם מנדל שפרן שליט"א דברים ברורים בנושא: "עלינו להתייחס לשמועה האמורה שמותר לכל אספן לקחת אחוז מסך תרומות בצורה שונה שלעולם שכר האיסוף צריך למדוד ולשער בכל מקרה לגופו של ענין כמתבאר לעיל לפי כמות הזמן והמאמץ שנדרש האספן להשקיע בעבודתו והמוניטין הקיימים למוסד שלשמו הוא אוסף ההוראה רק אומרת שאפילו במקום ששיווי עבודתו של האספן מגיעה לאחוזים גבוהים מסך התרומות כל עוד שרוב הכסף נשאר בקופת הצדקה יש לעמלה זו הצדקה עפ"י דין אבל אם יטול לעצמו מחצית מהרווחים ולא יישאר לצרכי הצדקה והנהנים ממנה יותר ממחצית הכסף אין הדבר ראוי וכאמור".

עוד הוסיף שם דבר שראוי לדעת, ושייך גם במקרה זה: "בענין זה יש להוסיף שאף שמקובל בזמנינו לקחת שכר עבור איסוף תרומות כל זה שאוסף למוסדות צדקה וחסד או לישיבות ומוסדות חינוך אבל עבור איסוף לצרכי זקקים מסוימים כחתן יתום או משפחה שנקלעה לקשיים או לחולה שצריך כסף לרפואתו וכדו' אין מקובל לקחת כלל שכר אלא עושים ומעשים לשם שמים שלא ע"מ לקבל פרס ואלו שגם את זה עושים קרדום לחפור בה משנים מדעת הנותנים וגורמים שאנשים ימנעו וינעלו דלת בפני גבאי צדקה אחרים וגורמים שם רע למתעסקים לש"ש ועתידים ליחן את הדין והם בכלל האנשים שאינם מהוגנים שהזכירו חז"ל לענין זה".

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל