נדרתי שלא לסלוח

שלום,
אם נדרתי לבן זוג שלי שאני לא אסלח לו על משהו שהוא עשה. הנדר נעשה בעקבות ריב שהיה לנו ותחת כעס עצום. האם הנדר תקף? והאם אסור לי לסלוח לו ולחזור אליו? למרות שבלב אני מרגישה שכבר סלחתי.
תודה מראש.

תשובה:

שבוע טוב ושנה טובה!

לגבי הנדר שלא תסלחי לו, בודאי אפשר להתיר את הנדר כמו את שאר הנדרים. וכדאי להזדרז בזה, שהרי את אומרת שכבר סלחת לו, כלומר, כעת את מפירה את הנדר שנדרת. את צריכה לגשת לשלושה אנשים ולומר להם כי את מתחרטת על הנדר שעשית וכי הוא נעשה בסיטואציה כפי שתיארת בשאלה. לגבי לחזור אליו, זה כמובן תלוי אם אתם נשואים או לא…

הצטרף לדיון

14 תגובות

  1. שנה טובה ותודה על התשובה המהירה.
    רק כדי לחדד את תשובתך, מותר לי לפנות לכול שלושה אנשים שאני רוצה ולהגיד להם שאני מתחרטת על שנדרתי שלא אסלח לו ? או שאני מחוייבת ללכת לרבנים בבית כנסת?
    כמו כן בנוגע לתשובתך אם אני יכולה לחזור אליו או לא- איני בחורה דתייה והוא בן זוגי כבר למעלה משנה (אנחנו לא נשואים). שאלתי היא האם בלשון הנדר יש משהו שאוסר עליי לחזור אליו עד שאני עושה את ההתרת נדרים? והאם אני צריכה להקריא תפילה כולשהי בזמן שאני עושה את ההתרת נדרים?
    כמו כן קראתי שאם אני מיידעת את בן זוגי שהוא יכול להפר לי את הנדר( כי הוא כמוני לא בקיא כול כך בנושאים אללו ) אז יש לו עד הלילה לבטל לי את הנדר – האם זה נכון?

    שוב תודה רבה רבה על התשובה

  2. את יכולה לקחת כל שלשה אנשים. אבל הם צריכים להיות שומרי שבת. (אחרת הם פסולים לדון, וזה לא מועיל).
    מה שקראת שבן הזוג יכול להפר באותו היום זה נכון. אבל זה לא שייך אצלך שבן הזוג אינו בעלך. רק הבעל יכול להפר באותו יום.
    לגבי השאלה האם את יכולה לחזור אליו או לא. תלוי מה היה נוסח הנדר. אם הנדר היה שלא תסלחי לו, את יכולה להתיר את הנדר, ולא יהיה איסור נדרים אם תחזרי אליו. אולם אם הנוסח היה שלא תחזרי אליו לעולם, זה בעיה חמורה. ולדעתי לא תוכלי לחזור אליו ללא נישואין לעולם.

    הסיבה היא, משום שנדר שאדם עושה שלא לעבור על איסור, לא ניתר להתיר אותו לעולם. לדוגמא, אדם נודר שלא לחלל שבת. לא ניתן להתיר את הנדר לעולם. בגלל שממילא אסור לו לחלל שבת. לכן קשר גם בן זוג, הוא אסור. הן מצד איסור זנות והן מצד איסור נדה. לכן אם נוסח הנדר היה שלא תחזרי אליו לעולם, לכאורה יהיה אסור לך לחזור אליו כל עוד זה איסור. אולם ע"י נישואין ודאי יהיה מותר לך לחזור אליו.

  3. אוקיי שוב תודה, איני זוכרת אם אמרתי אני לא אסלח לך לעולם או שאמרתי שאני לא יסלח לך בחיים או אולי אמרתי רק אני לא אסלח לך ..
    ולפי מה שאני מבינה בגלל שאני יוצאת עם בן זוג ללא נישואין זה כבר משהו שאסור על פי היהדות אז בגלל שנדרתי על זה, לא אוכל לצאת איתו שוב ללא נישואין . אבל השאלה היא האם הפרת נדר (לאחר התרת נדרים) על איסור היא חמורה באותו מידה כמו ביצוע האיסור או שיותר חמורה ?

    וכאשר אני לוקחת שלושה אנשים ששומרי שבת מה אני צריכה לומר להם ? רק שאני מצטערת שנדרתי ואני מתחרטת ? או שאני צריכה להקריא תפילה כלשהי ?

  4. ונגיד והנוסח היה שנדרתי שלא אסלח לו לעולם, וכמו שאמרתי בלב אני כבר סוג של סלחתי לו. אז אם לא אחזור אליו ללא נישואין עדין אסור לי לסלוח לו באופן כללי? כאילו כאדם לאדם מותר לי לסלוח לו אבל לא לחזור אליו ללא נישואין?

  5. לא משנה אם הנוסח היה שלא תסלחי לו לעולם, או סתם שלא תסלחי לו.. השאלה היא רק האם אמרת גם שלא תחזרי אליו, וכפי שאמרתי לך, אם אכן אמרת שלא תחזרי אליו, החלק הזה בעייתי יותר.
    את צריכה שלושה אנשים לומר להם מה היה הנדר, ולהסביר להם כי היית בשעת כעס, ולו היית יודעת שבסופו של דבר תתרצי, לא היית נודר, ואז הם אומרים לך "מותר לך", והנדר מסתיים.
    להבא כדאי מאד מאד להמנע מנדרים…

  6. אוקיי אז בנוסח הנדר לא נאמר שאני לא אחזור אליו לעולם – אלא רק שלא אסלח לו – וזה היה עם כוונה שאני לא רוצה לדבר איתו ולהיות איתו.

    ודרך אגב, אני צריכה לדבר עם שלושת האנשים במקביל או שמותר לי בנפרד?
    וכן אני מאוד נמנעת מנדרים ובגלל זה אני מרגישה רע שנדרתי ..
    תודה רבה על המענה המהיר ועל העזרה!

  7. מאחר שהנוסח היה רק לגבי הסליחה. רק על זה חל הנדר, למרות שבלבך חשבת על ההמשך. אחד הכללים בנדרים הוא רק מה שאדם הוציא בפיו, יכול לחול עליהם נדרים.
    את צריכה לקחת שלשה אנשים ביחד. (אם את מתקשה, בדיעבד אפשר ע"י שליח, ותוכלי למנות אותנו אם תרצי. אבל עדיף שתעשי את זה ללא שליח).

  8. אוקיי אני אנסה למצוא שלושה אנשים ששומרים שבת שיהיו מוכנים לדון איתי על ההתרת נדר, אם לא אצליח להשיג אפנה אליכם.

    שוב המון תודה ושתיהיה שנה טובה וחתימה טובה!

  9. שאלה קצת מגוכחת.. מותר לי לעשות שיחת ועידה עם שלושת האנשים האלה או שאני מחוייבת פנים מול פנים (פשוט אני בן אדם עסוק מאוד ודיי קשה לי להפגש עם שלושת האנשים ששומרים שבת ולא בדיוק קשורים אחד לשני )

  10. נראה שזה לא יועיל כיון שהם צריכים להחשב בית דין וללא ישיבה משותפת הם אינם כאלה. אבל אם הם ישבו יחד תוכלי לומר להם את הנדר דרך הטלפון.

  11. אוקיי ואני ממש צריכה לפרט להם על מה נדרתי שלא אסלח לבן זוג שלי ? או שמספיק להגיד שנדרתי שלא אסלח לו ושעשיתי זאת בשעת כעס ?

    תודה!

  12. היי כשבאתי לעשות את התרת נדרים בבית כנסת עם שלושה אנשים שומרי שבת, נאמר לי שבגלל שביהדות זאת מצווה לסלוח לאנשים ולהפך אסור לשמור טינה אז אני לא יכולה לנדור נדר על משהו שנוגד את המצוות שביהדות .. אז לא הבנתי, זה שנדרתי שלא אסלח לבן זוגי זה נחשב נדר או לא ?