חיתוך עוגה שיש עליה ציורים בשבת

שבוע טוב לכבוד הרב
האם מותר לחתוך עוגה בשבת שכתוב עליה אותיות או כל מיני צורות כדי לאכול אותה בשבת ?

תשובה:

שלום רב

א. כאשר האותיות עשויות מציפוי מסויים כמו קרם וכיוצא בזה אסור לחתוך את העוגה בשבת כאשר על ידי כך הוא מקלקל את האותיות, אולם בין האותיות יש להקל. כאשר האותיות חקוקות בבצק עצמו כמו בביסקויטים מותר לחתוך.

ב. לגבי פרוסת עוגה שאינה צריכה חיתוך או הפרדה כל שהיא וניתן לאוכלה בשיניים לבד, יש שהקילו לעשות זאת גם כשיש עליה אותיות ויש מחמירים גם בזה.

מקורות:

א. ראה רמ"א סי' שמ סעי' ג.על המקילים בזה בחיתוך בין האותיות ראה שמירת שבת כהלכתה פרק ט הערה מח בשם הגרש"ז אויערבך, וראה משא ומתן ארוך בזה בס' ארחות שבת פרק טו הערה כז. על ההיתר באופן שהאותיות חקוות בבצ עצמו ולא על ידי ציפוי אחר, ראה משנה ברורה סי' שמ ס"ק טו. אמנם החזון איש בסי' סא הרבה לתמוה על דבריו, שהרי כתיבה באופן כזה אסורה בשבת ואם כן מפני מה הקילו בזה לענין איסור מחיקה.

ב. ראה משנה ברורה שם ס"ק יז בשם הדגול מרבבה, שהרי זה פסיק רישא במקלקל וכלאחר יד. אולם בחזון איש שם החמיר וטעמו, שיש פוסקים שמחמירים בפסיק רישא גם בתרי דרבנן.