קיר תמך וגדר בין מגרשים שכנים

בס"ד

שלום כבוד הרב.
קנינו מגרש, ובצמוד אליו ישנו מגרש נוסף שהפרש הגבהים ביניהם הוא בכמטר. כיום יש שם שפך אדמה קטן.
שני הבתים צפויים להיבנות בשנתיים הקרובות.
1. האם אפשר לחייב את שני הצדדים לבניית קיר שיחלק בין שני המגרשים? קיר זה יהיה מעין "קיר תמך" שיתמוך באדמה של המגרש העליון.
2. אם כן, מה תהיה חלוקת התשלום ובאיזה שטח יוקם הקיר?
3. האם יש הבדל מי משני השכנים בונה קודם?
4. במידה ואנו רוצים להגביה את הקיר (של המטר שתומך באדמה) לטובת מניעת היזק ראיה, האם אנו יכולים לחייב את השכנים לבניית קיר כזה? (הטענה שלהם היא שזה חוסם את האוויר) אם כן, האם הקיר יכול להיות בנוי (ולא מעץ \ ברזל)? ומה חלוקת התשלום?

תודה

תשובה:

שלום רב,

מדובר בשאלה מורכבת שקשה להשיב מבלי לשמוע את הצדדים.

באופן כללי ניתן לחייב לבנות את הקיר התומך על חשבון השניים כאשר מחצית מעובי הקיר הוא בתוך שטחו של אחד ומחצית בתוך השטח של השני.

הקיר למנוע היזק ראיה צריך להיות בנוי באופן קבוע. לגבי השאלה אם מעץ או ביטון, תלוי במנהג.

מקורות:

הקיר משמש את שני הצדדים ולכן ניתן לחייב את שניהם. עיין שו"ע חו"מ סי' קנז סעיפים ג-ד וסי' קס סעיף ג.