היסח הדעת בברכות

בארון יש כמה סוגי עגיות והתכוונתי להוציא בברכה רק את מה שלקחתי.
אחרי שסיימתי לאכול מה שלקחתי אני רוצה לקחת עוגיה אחרת שלא חשבתי עליה קודם.
אני צריכה לברך שוב?

תשובה:

שלום וברכה

הכלל בזה הוא כך, אם חשבת באופן ברור שלא לאכול ממין אחר, ושאת אינך מעונינת אלא בזה, יש כאן אכן בעיה, וצריך לברך פעם נוספת, אולם אם לא היתה מחשבה ברורה המתנגדת למין אחר, אלא שתיכננת לאכול רק את זה ולא עלה בדעתך לאכול משהו נוסף, אין צריך לברך כיון שכך דרך העולם שנגררים מאכילה לאכילה.

יש סיפור יפה אלא רבי יחזקאל לוינשטיין זצ"ל מנהלה הרוחני של ישיבת פוניבז' שבאמצע סעודתו הריץ שאלה לסטיפלר זצ"ל, היות שהוא רגיל לאכול תמיד שתי פרוסות בארוחה ועתה הוא מרגיש צורך בעוד אחת, האם יברך. הסטיפלר הורה לו לברך, וטעמו, משום שרבי יחזקאל היה נוהג בכל הליכותיו מתוך מחשבה מעמיקה, הוא אכל תמיד שתי פרוסות משום שהחליט שלכך גופו זקוק ולא ליותר. מבחינתו מדובר בהחלטה ברורה שלא לאכול עוד, אולם אדם רגיל, גם אם הכין לעצמו כריך אחד וסבר שיספיק לו אם הוא פתאום רוצה עכשיו עוד אחד – אינו מברך.