החשיבות להתפרנס מיגיע כפיים ולא מצדקה

אם אני צריך לנסוע לאיזשהו מקום מסיבה חשובה ואין לי מספיק כסף בשביל זה. האם יש בעיה לפרסם ברחובות מודעות ולבקש עזרה כספית בשביל זה ?

תשובה:

שלום רב

חז"ל הורו לנו לעשות כל מה שניתן כדי לא להזדקק לחסדי הבריות, וכמאמרם פשוט נבלתא בשוקא ואל תצטרך לבריות, כלום עדיף לעבוד בעבודה הכי מבוזה שרק יש לפשוט נבלות סרוחות ברחובות כדי להשתמש בעורן, ובלבד שלא להנות ממתנת בשר ודם. עשה שבתך חול ואל תצטרך לבריות. כלומר עדיף לאכול בשבת כריך עם סרדינים וקצת מיונז ו[בכוונה כתבתי כך על פי דקדוק ההלכה אבל זה לא מענינינו כרגע] לא להנות מחסדי הבריות, אף שכביכול הוא מבטל בכך מצות עונג שבת.

בכל ברכת המזון אנחנו מתפללים ומייחלים ונא אל תצריכנו לא לידי מתנת בשר ודם ולא לידי הלוואתם, בטח היינו רוצים שתפילותינו יתקבלו.

כך שלא פירטת מהי אותה נסיעה חשובה אבל העקרון ברור. אם בכל זאת יש משהו חריג במיוחד כמו צורך רפואי דחוף, אין מה לעשות, העולם הוא כמו גלגל ובעז"ה גם מי שנאלץ היום לקבל בעתיד יהיה מהנותנים.

שמעתי כבר על אדם שחשב שלצורך נסיעה לקברי צדיקים הוא רשאי ליטול מצדקה, דבר שנראה לי מופרך לגמרי.

שנזכה לשפע ברכה והצלחה תמיד!

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. אבל אם בנאדם פשוט רוצה לתת לך במתנה זה עדיין צדקה כזאת ? ואם כן למה אברכים יושבים ללמוד ומקבלים תרומות אם עדיף לעבוד בעבודה בזויה ?

  2. שלום רב
    מתנות מותר לקבל, למרות שיש מעלה מסוימת להמנע גם מכך וכמו שאמרו שונא מתנות יחיה.
    לגבי אברך שיושב ולומד ונהנה מתמיכה ראה מה שכתבנו בקישור הזה.
    http://din.org.il/2014/08/20/%D7%91%D7%99%D7%90%D7%95%D7%A8-%D7%9E%D7%A0%D7%94%D7%92-%D7%91%D7%A0%D7%99-%D7%94%D7%99%D7%A9%D7%99%D7%91%D7%95%D7%AA-%D7%94%D7%99%D7%95%D7%9D-%D7%9C%D7%A9%D7%91%D7%AA-%D7%9C%D7%9C%D7%9E%D7%95%D7%93/

  3. אני משוכנע שאתה מבין את ההבדל בין מתנה הבאה בצורה ובאופי של מתנה לבין נתינה של צדקה. קבלת מתנה אינה פוגמת בכבודו של האדם, קבלת צדקה הופכת את האדם לתלוי בחסדי הבריות, והכבוד האנושי הוא דבר משמעותי מאוד בעבודת ה'. אדם שאינו מכיר בערך עצמו ובחשיבות מעשיו, קשה לצפות ממנו לנהוג באחריות בעניני קיום המצוות ולימוד התורה.