גיזום עץ שמפריע לנוף

שלום,
אנחנו גרים בבית בו ארבעה דיירים. החלק האחורי של החצר שייך לשכן למטה ואנחנו מעליו. השכן חרג מתחום שטחו ונטע עץ מחוץ לשטח החצר שלו שמסתיר לנו את הנוף. האם הוא חייב לגזום את העץ אם הוא מסתיר את הנוף?

אודה לכם על תשובתכם.

תשובה:

שלום רב,

אם השטח שהוא נטע הוא רכוש משותף של דיירי הבניין, ניתן לדרוש ממנו לגזום. אבל אם השטח הוא בבעלות דייירי בניין אחר, בעלי השטח רשאים לדרוש ממנו לגזום. ואם בעלי השטח אינם דורשים זאת תצטרכו לגזום על חשבונכם.

מקורות:

אסור לעשות שינוי ברכוש משותף כאשר זה יכול להפריע בעתיד לשאר השותפים, ללא הסכמתם. והעושה שינוי חייב לסלק את מה שעשה בדומה למה שכתב הטור בחו"מ סי' שעה בשם הרמ"ה שניתן לדרוש מיורד שלא ברשות לסלק את השבח.
אבל אם בעלי הקרקע אינם דורשים לגזום, הניזוקים מהסתרת הנוף אינם יכולים לדרוש כן. כן משמע בשו"ע חו"מ סי' קנה סעיפים כו, כח, ל וכן פסק בשו"ת חלקת יעקב חו"מ סי' י אות ד.