יולדת בשבת, ממתי מחללים עליה שבת?

שלום,
עד כמה ניתן לחלל את השבת לצורך יולדת שמרגישה כי הגיעה זמנה ללדת?

תשובה:

שלום רב,

השאלה היא כללית מדי.. אם אתה חפץ לדעת היטב את ההלכות בנושא, הייתי ממליץ לך לקרוא בספר תורת היולדת של הגאון ר' יצחק זילברשטיין שליט"א, שם בפרק כט ביאר בהרחבה ממתי ועל מה מותר לחלל שבת בשביל יולדת. (וראה שם גם בפרק א' הערה ח').

לרשותך אציג כאן רק את ההקדמה לפרק כט שכתב שם:

בשלחן ערוך סימן ש"ל סעיף ג' נאמר נקראת יולדת לחלל עליה שבת משתשב על המשבר או משעה שהדם שותת ויורד או משעה שחברותיה נושאות אותה בזרועותיה שאין בה כח להלוך.

וכתב השו"ע בסעיף א' ומכל מקום בכל מה שיכולין לשנות משנין וכתב המשנה ברורה כס"ק ט' ודוקא לענין הדברים אשר אפשר לעשותן בלי איחור ועיכוב להכי צריך להמתין עד שנראה אחד מג' סימנים האלה אבל לענין קריאת חכמה ממקום רחוק וכדומה שאם נמתין עד שיעורים האלה תתאחר החכמה לבוא על כן משעה שמרגשת קצת אפילו בספק מותר בקריאתה ואפילו היא רחוקה ג' פרסאות עכ"ל.

מבואר מזה שיש דברים שניתן להמתין מלעשותם עד שנראה אחד מג' הסימנים ויש דברים שאם נמתין מלעשותם עד שיופיע אחד מג' הסימנים עלולה היולדת להסתכן כמו קריאת המיילדת ובימינו הסעת היולדת לבית חולים דברים אלו יש לעשותם מיד משעה שמרגשת קצת ואפילו במסתפקת אם אכן אלו סימני לידה