אמירת תשליך ליד אקווריום עם דגים

האם ניתן לומר תשליך בתוך מבנה שיש בו אקווריום או צריך לצאת החוצה ולעמוד תחת כיפת השמים ליד מקור מים?

תשובה:

שלום רב,

מקור המנהג הוא כמובן ליד הנהר כפי שהביא הרמ"א בסי' תקפא. וכך גם הובא המנהג בכל המקורות הקדומים. אמנם לא בכל מקום יש נהר. בסדור החתם סופר הובא שהיה נוהג ללכת אחורי ביתו ומשם ראו את הנהר. אוראה המעשה רב שם הובא שהגר"א נהג לומר תשליך בביתו, ולא הלך לשפת הנהר. כך שאם אין לך מקור מים אחר אתה יכול לומר בבית.

עצם הדגים, לא מוזכר כלל בכל המקורות. להיפך ברבים מהמקורות הוזכר רק נהר או ים. (בלבוש שם כתב שנהגו ללכת לנהר שרואים שם דגים). כך שכלל לא ברור אם אקווריום עם דגים הוא משמעותי יותר מאמירה בבית, שכאמור, אלו שאין להם נהר עושים זאת. הגרי"ש אלישיב הקפיד מאוד על מקור מים בקרקע.