העברת עץ פרי לפני שנת השמיטה / הנחיות לגיזום עץ בשמיטה

בס"ד
שלום וברכה!
ראשית על התשובות הרבות שיש באתר שלכם.
ברצוני לשאול 3 שאלות בענייני שמיטה די דחופות
א. האם מותר להעביר עץ פרי ע גוש האדמה שלו בימים אלו (עד ר"ה תשע"ה) ממקום למקום?
ב. האם זה משנה האם מעבירים את העץ מאדמה רגילה לעציץ לא נקוב?
ג. גנן שלא יכול לסיים את עבודות הטיפול בעצים עד ר"ה תשע"ה ושואל האם יוכל לקצץ ענפי עץ שצומחים לגובה והחיתוך יהיה מ-2 סיבות האחת לצור אור לשכנים אך לא מן הנמנע שתהיה בכך גם תועלת לעץ עצמו (העץ "חולה") האם זה מותר כשלפעולה יש תוצאות? האם יש הנחיות מיוחדות במצב זה?
אודה מאוד על תשובות אשמח לקבל גם מקורות. תודה מראש!

תשובה:

שלום רב

א. עצי פרי חשופי שורש ללא גוש אדמה סביבם מותר לנטוע עד ט"ו באב בשנה השישית, ואילו עצים בעלי גוש אדמה סביבם מותר לנוטעם עד כ"ט באב בשנה זו. דין זה אמור בעצי פרי. עצי סרק מותר לנוטעם עד ראש השנה, כמבואר בחזון איש סימן יז. ויש שהחמירו גם בעצי סרק לנטוע רק עד טו באלול, כמבואר באגלי טל זורע ס"ק ח. אולם אם אתה מעביר עם הגוש לכו"ע מותר עד ראש השנה בעצי סרק.

ב. בנוגע לגיזום עצי סרק הדין כך: אם המטרה היא רק כדי שלא יפריע לעוברים ושבים וכו' ולא לתועלת, מותר, ובלבד שהדבר יעשה באופן שניכר שאינו עושה לתועלת, שישאיר זיזים גדולים ויהיה ניכר שלא גזם באופן מקצועי, אולם אם המטרה גם כדי להשביח אסור. לכן אני מציע לגזום רק צד אחד של העץ וכיוצא בזה שהתועלת לעץ פחותה. עצי פרי בכל מקרה אסור לגזום כדי שלא להפסיד פירות שביעית.

מקורות:

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. שלום, ראשית תודה רבה על התשובה המפורטת והמהירה! שנית רציתי רק לדעת שאני מבין נכון כי זה הלכה למעשה
    1. בעץ סרק מותר להעביר עד ר"ה השנה. בעץ פרי יש להימנע בימים אלו.
    2. אם אני מבין נכון ההנחיות לגיזום הן גם לגבי קיצוץ סכך לסוכה מהעץ שיעשו לא כרגיל ב-2 שינויים: א. בקיצוץ עם השארת קצה ענף ארוך מהרגיל מחובר לעץ ב. באופ שרק מצד אחד של העץ יגזמו ולא מכל צדדיו
    האם הבנתי נכון?

  2. בענין הנ"ל
    1 להעביר מעציץ קטן עם הגוש אדמה שיכול לחיות בו לעציץ גדול יותר עם צלחת בימים אלו שאחרי טו אלול ולפני תשרי
    2 אם הנל מותר מה הדין לגבי פסיפלורה עם צלחת האם נקרא עץ ואם מותר להעבירו
    3 מה הדין לענין נענע וכל העשבים המריחים עם צלחת אם דינם כסרק או כאוכל

  3. 1. מותר.
    2. ידוע שפסיפלורה הוא ספק עץ ספק שיח ויש להחמיר.
    3. מדובר בשיח ולא בעץ ומותר בערב השמיטה כמו עצי סרק.