האם מותר לשקר כדי להמנע מפריצות?

אם יש בעבודה מסיבה לקראת ראש השנה,וזה בעירבוביה גברים ונשים,יש נאומים,תחרויות שונות,אוכל,מופע כלשהו,לא ריקודים וכדומה,אך אני לא מעוניין להשתתף עקב כך שיש אווירה פתוחה מידי וזה לא מתאים,למנהלים חשוב שכולם יהיו כי הם משקיעים בזה,האם כדי להתחמק מותר לי לומר שאני צריך לעשות בייביסיטר בבית (באופן כזה שזה לא באמת כך,אני יוכל לשמור כמה זמן כדי שאולי לא אשקר אבל מצד האמת זה עדיין לא לגמרי נכון ואולי זה שקר וגנבת דעת) כי אם אומר שאני רק לא יכול לא יאשרו לי כנראה,ואם אגיד שזה מסיבה דתית וכד' עקרונית לא יראו את זה ויקבלו את זה כיוון שאין משהו מיוחד שלא מתאים והוא נגד ההלכה ממש,וגם הם לא ממש מבינים את העיניין הדתי לעומק.או כל סיבה אחרת שהיא לא נכונה כדי להתחמק ושישמע מצדיק לשחרר בגלל זה האם מותר לשנות מהאמת לצורך כזה?

תשובה:

שלום רב

באופן זה מותר ללא שום ספק לשנות מהאמת, יש כאן שני היתרים מקובלים: לצורך שלום ולצורך צניעות, שני האופנים הללו הוזכרו בחז"ל כסיבה מספקת לשינוי מהאמת. כמובן אם ניתן להתחמק בקלות באופן אחר, עדיף.