האם מותר להעביר כסף שניתן בקופת צדקה מסוימת ליעוד אחר?

שלום וברכה,
לשכנתי יש בבית קופת צדקה של אחד ממוסדות הצדקה בירושלים. בקופה הצטבר סכום כסף, והגב' התקשרה למזכירות המוסד לבקש שיבואו ליטול אותו. נציגי המוסד אמרו שאינם יכולים להגיע אליה (לתל אביב), וביקשו שתביא את הקופה אליהם לירושלים.
מכיוון שאין באפשרותה לעשות זאת, היא שואלת אם מותר לה להעביר את הכסף למטרת צדקה אחרת (משפחה נזקקת), ולאו דווקא למוסד שהשאיר אצלה את הקופה.
תודה על תשובתכם.

תשובה:

שלום רב.

ככלל כסף שנועד למטרה מסויימת אסור להעבירו למטרה אחרת. כאשר אדם מניח כסף בקופה של מוסד כלשהו בביתו, הרי זה כנודר לתת לאותו מוסד כי כך מתפרש המעשה שעשה והמחשבה שקדם לו, נמצא ששינוי מזה לארגון או לבן אדם אחר אסור כאמור.

יתר על כך יש גם לדון שהקופה שהיא בבעלות של ארגון הצדקה היא כמו כליו של הארגון ובנתינת הכסף בתוכו הרי זה כאילו כבר נתן את הצדקה בפועל לארגון, ובוודאי במקרה כזה אין בידו להתחרט.

לכן מה שניתן לעשות הוא פשוט לשלוח צ'ק בדואר לאותו אירגון על הסך שיש בקופה או לעשות להם העברה בנקאית וכיוצא בזה.

מקורות:

יעויין בשולחן ערוך יו"ד סי' רנ"ט ס"א ושם בגליון מהרש"א ובחושן משפט סימן ר' סעיף ג'.