העברת עציצים בשמיטה ולפניה

לכבוד הרבנים הגאונים
לגבי שמיטה

יש לי חצר ואני רוצה להניח כרגע קודם שמיטה עציצים

לפי מה שיצא לי נהגו לפי החזו"א שגם עציצי נוי יש לאסור לנטוע אחר ט"ו אלול כמו ירקות ואילו עצי פרי כבר נאסרו מט"ו אב

(אגב רציתי לברר מה מנהגינו לענין פסיפלורה כשהמטרה כעץ מתפשט אי דינו כעץ או ירק אף שכרגע זה כבר לא נפק"מ)

שאלתי בזה כי מאחר שראיתי בספר דיני שביעית שדן שם לענין להוריד עציץ נקוב משולחן לאדמה שיש אוסרין ויש מקילין לצורך סידור הבית
ואילו להעבירו ממקום למקום אינו חושש לפי שאינו מכוון לשיפור הגידול

כמו כן אחר כך דן שם להעביר מעציץ שנשבר שמותר בבית
וכן בהעברת דירה מה שמעבירו אינו אלא העברה בעלמא
ןיש מחמירין לעטפו בניילון או לשים פח תחתיו עד כאן

היוצא מהנ"ל שלכאורה כרגע שאנו אוחזים קודם השמיטה על אף שכבר נאסרה הנטיעה
וע"ז ילמדינו רבינו לגבי לקנות עציץ שאינו נקוב או נקוב ולשים תחתיו צלחת ולהביאו כמו שהוא לבית האם ישנה בעיה ולכאורה יהיה מותר גם עכשיו וגם בשמיטה

ואולי אפילו להעבירו לעציץ גדול יותר ובתנאי שעובר יחד עם כל האדמה שלו שיכול לחיות הלאה

וא"כ גם עציץ של פסיפלורה אחר שכבר נטוע ורק מעבירו בין אם נחשב לירק/שיח או לאילן

אשמח לקבל תשובה מהירה טרם תבוא שנת השמיטה

תשובה:

שלום רב

בלי להכנס כרגע להגדרה של מה זה עציץ נקוב [ריצפה מרוצפת גודל הנקב וכו'] בהנחה שאכן הוא נקוב, בשמיטה עצמה החמיר הגרש"ז אויערבך שלא להעבירו ממקום למקום, כמבואר בספרו מנחת שלמה סי' מא אות ג, ומשום שבהל' שבת מבואר שבאופן זה הוא נחשב תולש וזורע. בתוספת שביעית אין בעיה, ומותר לעשות זאת עד ראש השנה ללא חשש, גם אם נטוע בו אילן, ובלבד שלא מוציאים אותו מהעציץ לנוטעו באדמה, שאז אין להתיר אלא אם כן הוא יכול להתקיים בתוך הגוש בו הוא גדל.

ההנחה שלך שבעציץ שאינו נקוב אין חשש כלל אינה מדוייקת, כיון שמדרבנן גם בעציץ שאינו נקוב נוהגים כל דיני השמיטה כאשר הוא מצוי תחת כיפת השמים, כך שיש בהחלט בעיה להוציא ולהכניס מהבית לחוץ. ראה בהרחבה מה שכתבנו  בזה כאן.

בהצלחה