מה מברכים על לחמים עם תבלינים – זעתר, בצל

שלום,
לאחרונה נתקלתי במתכונים ללחמים שנאפים יחד עם תוספות שונות, כמו: לחם עם בצל, לחם עם זיתים, לחם עם פירות יבשים, לחם עם עגבניות, לחם בירה, לחם עם אגוזים, עשבי תיבול ועוד ועוד.
רציתי לדעת – האם מברכים על לחמים כאלו המוציא או מזונות?
יש איזשהו כלל שלפיו אני יכולה לדעת מה לברך על כל לחם כזה?
האם זה תלוי בכמות של התוספת?

וכן – האם אפשר לברך על לחם כזה בשבת? (לדעת הספרדים)
תזכו למצוות.

תשובה:

שלום רב

לחמים אלו יש לברך עליהם המוציא.

מקורות:

אחד האופנים בהם נעשה המאפה פת הבאה בכיסנין שברכתו מזונות, הוא כאשר הוא מתובל במיני תבלין ומתיקה. שיעור התבלין לענין זה נחלקו בו הדעות, לדעת השולחן ערוך כל שטעם התבלין מורגש בו ברכתו מזונות, אולם הרמ"א כתב שדוקא אם עיקר טעמו הוא התבלין ברכתו מזונות, וכן מנהג בני אשכנז. מטעם זה נמנעים בני ספרד מלברך המוציא על חלה מתוקה.

במה דברים אמורים בתבלינים מתוקים, שמחמת מתיקותם המאפה נאכל לתענוג ולקינוח ולא כעיקר סעודה, אבל לחם שיש בו תבלין כמו אלו שהזכרת בשאלה, הוא בעיני הבריות לחם ממש, ואינו נאכל לתענוג וברכתו המוציא [יש שעוררו משום כך על המנהג האמור שלא לברך המוציא על חלה מתוקה, שהרי היא אינה נאכלת לקינוח, ומכל מקום כיון שנהגו נהגו]. וראה בכל זה בהרחבה בסי' קסח סעי' ז, ובמשנה ברורה בסוף הסימן מדברי המגן אברהם והט"ז.