תפילה כנגד בית הכסא

שלום לכבוד הרב שליט"א. חדר של בית הכיסא שסמוך לחדר שבו לומדים תורה ולפעמיים גם מתפללים. ומה שמפריד בניהם זה קיר בטון, בית הכיסא צמוד לקיר הבטון המפריד. מה גם לפעמיים שמתפללים זה לכיוון מזרח שזה לכיוון אותו הקיר המפריד. 2. מה לגבי אדם שנמצא בבית הכיסא וחברו בחדר הסמוך לומד תורה האם הוא עובר על והיה מחניך קדוש ? או שהקיר הוא הפסק לכל דבר ? תודה.

תשובה:

שלום רב

אין כל בעיה ללמוד או להתפלל בחדר הסמוך לבית הכסא אף שמה שמפריד ביניהם הוא קיר בלבד, אולם יש להקפיד שדלת בית הכסא לא תהיה פתוחה לתוך חדר הלימוד, שכן האסלה נחשבת כצואה ממש ולדעת חלק מהראשונים אף שהיא ברשות אחרת, כיון שהיא נראית יש בכך איסור של והיה מחנך קדוש, ראה בהרחבה בהקדמתו של המשנה ברורה לסימן עט על פי הפרי מגדים.

ואף שבמשנה ברורה בסי' פג כתב שרבים החמירו שלא לומר דבר שבקדושה כנגד מחיצות בית הכסא, כבר כתב ערוך השולחן שם סעי' ח והסכימו עמו כל גדולי האחרונים שדין זה היה מצוי בזמנם שהצואה היתה נצברת בבית הכסא ונוגעת בכתליו ממש, ולא בזמנינו שהצואה נשטפת. וע"ע שבט הלוי ח"ד סי' י.