חבישת כיפה בשעת התפילה

שלום. יש לי שאלה לשאול על חבישת כיפה.
הכיפה בעיני רבים היא סמל יהודי… אני רוצה לשאול מה מטרתה?

ידוע שאין זו מצווה והיא בגדר מנהג, היא לא מצויינת בתורה ולא בתרייג מצוות של עשה ולא תעשה,
ידוע לנו שחכמים הקפידו שלא ללכת ללא כיפה.
שמעתי מפי רב, שענין הכיפה התחיל לפני כ900 שנה. אנשים אמרו שרצוי שיהיה כיסוי ראש והענין הזה תפס תאוצה.

שאלותי הן:
1. למה בעצם חובשים את הכיפה והאם מה שכתבתי נכון?
2. למה בעת התפילה חובשים כיפה? אפשר רק בתפילה?

בשורות טובות ושבוע נפלא!!!

תשובה:

שלום רב,

1. המטרה היא מצד יראת שמים. כך מופיע בגמרא (קידושין לא,א), וכך נפסק בשו"ע סי' ב' סעי' ו': ולא ילך ד' אמות בלי כיסוי ראש מפני כבוד השכינה. וראה שם בט"ז שכתב טעם נוסף.

2. אכן דבר זה א מופיע בתורה, אולם הרבה לפני 900 שנה זה מופיע, כפי שכתבתי לך זה מופיע בגמרא שציינתי ובעוד מקומות. – סיום כתיבת התלמוד היה לפני בערף 1600 שנה. ראוי להוסיף, כי הפער אינו רק "עוד 700" שנה נוספים. אלא הבדל בין דבר שמופיע בגמרא לבין דבר שלא מופיע בגמרא הוא גדול מאד.

3. אכן בשעת התפילה והברכות זה כבר לא רק מנהג המופיע בגמרא, אלא חיוב גמור – ראה משנה ברורה סי' צא ס"ק י"ב.

4. יחד עם זה, אני לא יודע אם אתה פנית בשאלות בענייני חבישת כיפה בבית הספר, אבל אם אכן זה מקשה עליך, וגורם לך לדכאון, כדאי להמתין עם זה ולשים רק בשעת התפילה.

בהצלחה